Okänd dödlig sjukdom sprids bland hundar – nu varnas alla hundägare av veterinärer

Ett utbrott av en hittills okänd infektionssjukdom har brutit ut i Oslo-området.

Sex hundar uppges ha dött efter att ha smittats, rapporterar NRK.

– Hittills känner vi till minst sex dödsfall som troligtvis står i sammanhang med smittan, skriver veterinärkedjan AniCura på sina sidor, uppger norska public service-bolaget.

Hundarna som dött har varit mellan 7-13 år gamla. Norska TV2 uppger samtidigt att alla hundägare nu varnas för den okända smittan.

Foto: Shutterstock

Sjukdomsförloppet ska vara snabbt, och hundägare uppges nu ha koll på om hundarna har symptom som blodig diarré, kräkningar och mår generellt dåligt.

– För hunden som har haft det snabbaste sjukdomsförloppet gick det bara 24 timmar från symptomen till att den avled, säger Sasja Elisabeth Rygg, veterinär och kommunikationsansvarig på AniCura, enligt NRK.

Nu väntar myndigheterna på svar på tester från laboratoriet innan de kan säga vad det beror på. Men fram tills dess att de vet mer har myndigheterna ett råd till alla hundägare i Oslo med omnejd.

– Försök att undvika platser där många hundar samlas, och kanske inte låta hunden sniffa på alla när du är ute och går. Så ha lite mer kontroll på hunden, säger avdelningschefen för djur i livsmedelssäkerhetsmyndigheten på Romerike, Oslo, Asker och Bærum, Ann Margaret Grøndal, till NRK.

På frågan om det kan vara harpest svarar hon:

– Vi kan inte utesluta det det. Så som sjukdomsbilden och smittspridningen är, liksom att det finns så många djur i Oslo-området, så vill jag kanske betraktar harpest som lite mindre aktuellt, säger Grøndal.

Hur som helst är denna nyhet mycket skrämmande för alla hundägare i vårt västra grannland. 

Om du känner någon som bor i Oslo-området så dela gärna denna information! Vi måste hålla våra hundar under uppsikt!

TV: Valp hittad i plastpåse