Ny forskning visar – stress kan minska genom att gosa med hundar och katter i tio minuter

Du behöver inte stressa längre. Allt du behöver göra är att klappa djur och då försvinner stressen från kroppen.

I alla fall enligt en ny studie som fått framstående resultat.

I en studie av forskaren Patricia Pendry på Washington State University har man kommit fram till att stress kan motverkas med att klappa djur. I studien har man haft med 249 collegestudenter som på olika sätt har fått interagera med hundar och katter – till exempel pussa på dem, prata, klappa och krama.

Fyra olika grupper – sista fick inte ens se djuren

Men för att säkerställa att mötet med djuren hade effekt satte de upp olika grupper bland studenterna. Den första gruppen fick träffa djuren och vara nära dem. Den andra gruppen fick titta på när första gruppen hade ett möte med djuren, alltså endast observera. Den tredje gruppen fick se bilder på samma djur och den fjärde gruppen blev tillsagda att de var på en väntelista på att få träffa djuren.

Salivprovet visade minskad kortisolnivå

Det här sättet visade att första gruppen minskade sina kortisolnivåer enormt genom att ha ett möte med djuren i verkligheten. Provet togs genom saliv och kunde styrka att ett möte har betydelse.

”Bara tio minuter hade en betydande påverkan. Studenterna i vår studie som interagerade med katter och hundar hade en märkbar minskning i sina kortisolnivåer, ett stresshormon”, säger professorn Patricia Pendry i ett pressmeddelande, skriver Pretty52.

Studien visar alltså att man faktiskt mår bättre och minskar stress och oro genom att gosa med hundar och katter. Och vem hade inte velat kela med djur?

Sprid gärna detta vidare för att visa att djur är världens bästa vänner som alltid finns när vi behöver dem!