Nu hyllar vi heroiske polishunden Ymer – som räddade försvunnen och nedkyld man i skogen
Polishunden Ymer

Nu hyllar vi heroiske polishunden Ymer – som räddade försvunnen och nedkyld man i skogen

Polishundar stoppar brott på löpande band. Men de räddar också liv.

Nu hyllas modiga hunden Ymer – som spårade och hittade försvunnen man i skogen.

Polishundarnas insatser går sällan obemärkta förbi. Deras modiga ingripanden uppmärksammas ständigt i polisens sociala medier och allmänheten är sällan sena på bollen med att hylla dessa fyrbenta hjältar.

Bland annat har vi kunnat läsa om modiga polishunden Kess som hittade en försvunnen treåring. Vovven Valter spårade och grep nyligen en misstänkt drograttfyllerist som smitit från polisen.

Och strax efter påsk var det polishunden Ivans tur att agera hjälte.

Nu är det ytterligare en polishund som hyllas i sociala medier. I ett uppmärksammat inlägg på Facebook berättar polisehunden Ymers hundförare om natten då Ymer blev hjälte.

Det var i södra Stockholm som polisen fick larm om att allmänhet hade observerat en man i skogen, iklädd sjukhuskläder som upplevdes förvirrad. Och vid försök att samtala med mannen försvann han längre in i skogen.

Varit försvunnen i två dygn

När Ymer och hans hundförare Danne anländer till platsen har annan polis varit på plats och sökt mannen i två timmar. De har även varit i kontakt med en psykiatrisk avdelning belägen en bit bort i området som bekräftar att en av deras patienter varit försvunnen i två dygn.

Blacknecks C'Ymer i lyckad räddning.Ymer har varit i farten igen och även den här gången gjort nytta för era…

Posted by Polisen Stockholm – hundenheten on Thursday, May 5, 2022

Ymer och Danne börjar söka av ett skogsparti där mannen senast syntes till samtidigt som annan polis jobbar med att få dit en helikopter.

”Efter ca en halvtimme rusar Ymer iväg in i skogen och går i anskällning. När jag kommer fram visar det sig att han hittat en tröja som någon tappat/glömt på marken. Tyvärr en barntröja, och inget som har bäring på den försvunne vi letar efter. Men Ymers nos tycks vara påslagen!”, skriver Danne i inlägget.

Han fortsätter:

”Vi söker vidare och efter ytterligare någon halvtimme visar Ymer tydligt att han fått någon vittring i luften. Han sträcker på sig, sätter nosen i vädret och vill lämna den lilla stig vi går på och springa in i skogen. Jag kommenderar honom på ett ”sök” och han sticker iväg som ett skott. Jag står kvar på stigen och väntar nervöst. Efter några evighetslånga sekunder hör jag det befriande ljudet av skallmarkeringar endast ett femtiotal meter från stigen”.

Danne springer efter i hopp om att Ymer ska ha hittat den försvunna mannen. Och det har han.

”Liggandes på backen hittar vi en nedkyld och medtagen man. Men han är vid liv! Efter att ha kontrollerat mannen en stund gör jag bedömningen att han ändå är vid såpass god vigör att jag genom att hjälpa honom lite kan få med honom ner till stigen”, skriver polisen.

Planerade att ta sitt liv

De andra poliserna är långt borta så i väntan på dem pratar Danne med mannen, lugnt och stilla och då får han veta hur mannen egentligen hamnade i skogen.

”När vi når bilen kan jag göra en närmare kontroll av mannens hälsotillstånd. Han berättar att han tagit tabletter och gått ut i skogen för att avsluta sitt liv två dygn tidigare. Han är väldigt törstig och ber om vatten, men har inga uppenbara skador, förutom att han fryser. Mycket riktigt är han den patient som den psykiatriska kliniken saknat”, skriver polisen och tillägger att mannen sedan fördes till sjukhus för ytterligare kontroller.

”En både sorgsen men glad känsla infinner sig när jag och Ymer åter är själva vid vår bil. Glädjen över att Ymers nos kanske har räddat ett liv, blandas med insikten över hur många människor det finns som mår så dåligt och har det så jobbigt att de helst inte vill leva vidare. Bra jobbat Ymer säger vi! Husse var lite duktig också…”, skriver Danne i inlägget.

Ymer hyllas av tusentals

Polisens berättelse har nåtts av tusentals och i kommentarsfältet strömmar kärleksfulla hejarop till alla inblandade.

”Skönt att mannen blev återfunnen, sorgligt att han mådde så dåligt att han försökte ta sitt liv och märkligt att sjukvården inte hade efterlyst honom.Bra jobbat Ymer med förare”, skriver en person.

”Fantastiskt gjort av Ymer med medföljande, så sorgligt att människor mår så dåligt . Så bra att ni fann honom. Hoppas han får bra hjälp för att leva vidare”, skriver en annan.

”Ymer räddade ett liv ikväll. Det gör mig så varm i hjärtat. Vad gjorde ni i tjänst utan dessa kollegor, vad gjorde som plötsligt saknar någon utan er och era fyrbenta kollegor. Glad ni finns där”, skriver en tredje.

Hit kan du höra av dig om du mår dåligt

Angående självmord och psykisk ohälsa. Det går att vara anonym och även en anhörig kan höra av sig till dessa nummer. Var inte rädd för att be om hjälp! 

Om du mår så dåligt att det känns outhärdligt eller du har självmordstankar eller självmordsplaner ska du direkt ta kontakt med en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.

Hjälplinjen, tillfälligt psykologiskt stöd, telefon 0771-22 00 60 alla dagar öppet klockan 13.00-22.00.

Mind Självmordslinjen, chatta på mind.se eller telefon 90101 alla dagar öppet klockan 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar mellan klockan 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via telefon 112 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver veta var du kan söka vård.

Källa: SVT.