Husse tar med sig hunden till fängelset – tappar andan när den plötsligt rusar rakt mot en fånge

Bandet mellan människor och hundar är starkare än vad många tror. Och oavsett om det har gått månader, eller till och med år, så kommer vovven känna igen ansikten.

Det var precis vad som hände BIll Campbell, som tog med sig sin servicehund till ett fängelse, platsen där hans fyrbenta vän Pax växt upp och fått sin träning.

Men bemötandet var någonting han inte hade förväntat sig – när hunden plötsligt slet sig och rusade mot en av de intagna.

 

Bildkälla: Youtube/OWN

Hunden Pax är en servicehund som blev Bill Campbells absolut bästa vän. Bill hade blivit traumatiserad efter sin tid i den amerikanska armén och fått skador på hjärnan.

Fick hjälp av servicehund

När han återvände hem var han rädd för att lämna sitt hem och led av post-traumatisk stress. Men som tur var kunde han få hjälp – och Pax var svaret.

Tack vare organisationen ”Puppies Behind Bars” kom han i kontakt med Pax. Hunden var en del i programmet där han tillsammans med flera andra fyrbenta vovvar blev uppfostrade i ett fängelse.

Uppvuxen i fängelset

Organisationen ger intagna på fängelser chansen att uppfostra servicehundar för såväl räddningstjänsten som privatpersoner.

Bildkälla: Youtube/OWN

”Valparna kommer till fängelset när de är runt åtta veckor gamla och lever med en intagen i 24 månader. I tid med att valparna växer sig vuxna till väldresserade och kärleksfulla hundar så lär sig även de intagna vad det innebär att bidra till samhället snarare än att ta från samhället”, skriver organisationen på sin hemsida.

Ett sätt som hundarna hjälper människor från sin ångest är att tvinga dem att lämna huset. Hundar behöver ju faktiskt gå på promenader och dessutom, i dessa hundars fall, acklimatisera sig till världen utanför fängelset.

Pax hjälpte inte bara Bill att gå vidare i sitt liv, allt ifrån att åka på utflykter till vanliga promenader. Han hade lärt sig att vara nära sin husse eller matte och varna om exempelvis någon kom fram från en blind vinkel.

Återvände till gamla hemmet

För en person som Bill, som hade ångest och post-traumatisk stress från sin tid under ett krig, var det här värt mer än allt i världen.

En dag bestämde sig Bill för att han och Pax skulle ta en utflykt, och det till en väldigt speciell plats. Tillsammans med hans fru Domenica åkte de den 220 mil långa vägen till New York Bedford Hills-fängelset. En plats Pax kände väl då han uppfostrades just där.

Bildkälla: Youtube/OWN

Fängelset var ett högsäkerhetsfängelse för kvinnor – och Pax visste direkt att han var på en välkänd plats.

Plötsligt fick han syn på ett bekant ansikte. En kvinna vid namn Laurie Kellogg, som satt på anstalten, stod en bit bort. Det var hon som hade uppfostrat Pax – och bara ett ögonblick senare satte han iväg.

Pax rusade iväg

Pax sprang raka vägen till en tårögd Laurie och glädjen visste inga gränser. Han hoppade upp på henne, viftade glatt på svansen och gav henne så många pussar han kunde.

Bill fick höra hela historien om Pax och Laurie och omfamnade henne i en stor kram när de möttes. Laurie satt inne för mord och hade även hon post-traumatisk stress efter att ha blivit utsatt för våld under flera år.

Bildkälla: Youtube/OWN

Hon fick Pax bara tre veckor efter hennes pappa hade gått bort, en vänskap som hon sa blev en räddning mitt i sorgen.

”Fick mig att känna sig fri”

”Jag visste att han skulle komma till en säker plats. Han fick mig att känna mig fri på en plats där jag borde ha känt tvärtom”, berättar Laurie.

Efter en hel eftermiddag tillsammans var det dags att säga hej då. Och även fast det blev ett kort återseende var det ett kärleksfullt sådant.

Se den vackra återföreningen mellan Laurie och Pax i spelaren nedan.

Jag fick en tår i ögat av att se Laurie och Pax återförenas. Bandet mellan en hund och människa är verkligen starkare än man tror. Dela gärna vidare artikeln till dina vänner så de också får ta del av den här vackra historien.