Hund i sängen: 7 anledningar till varför du aldrig ska schasa bort den därifrån
Hund i sängen

Hund i sängen: 7 anledningar till varför du aldrig ska schasa bort den därifrån

Det finns flera anledningar till varför hundar kallas människans bäste vän. De är lojala, sällskapliga, och mysiga. Var man drar gränsen för det sistnämnda är dock en vattendelare. Medan vissa gladeligen tar emot blöta pussar från sin hund så finns det andra som förbjuder dem att vara i sängen. Om du är en av dessa kommer du att tänka annorlunda efter att ha läst detta. 

Man kan älska sin hund utan att vilja ha den i sängen. Men nästa gång din fyrbenta vän står med hundögon vid sängkanten så bör du ge efter. 

En studie publicerad av Mayo Clinic, bekräftar att hundar i sängen har flera hälsofördelar.

När man jämförde 150 deltagare från Center for Sleep Medicine vid kliniken i Scottsdale Arizona såg man tydliga samband. 

56 procent deltagarna uppgav att de delar säng eller sovrum med en hund eller katt. 41 procent av dessa personer kände att djuren gör att de sover bättre om nätterna. 

Girl and dog sleeping together comfortably and cuddled in bed in the morning. In bed with best friend brown and white basset hound dog with happy face to wake up next to your pet

Därför ska du ha hunden i sängen

Förklaringen på detta var att djuren fick deltagarna att sova mer avslappnat och djupt, då husdjuren gav dem trygghet. 

Dessa 7 punkter är orsaker som hundägare ofta listar som anledning till varför de låter hunden sova i sängen. 

1: Trygghet

Vetskapen om att en annan finns vid ens sida får de flesta att känna sig tryggare. Förutom att många hundar rent fysiskt kan beskydda dig, så finns det även studier som visar att du slappnar av och sover bättre bredvid din hund.

2: Hunden mår bra av det

Det är inte bara du som mår bättre av att ha hunden i sängen, även hunden uppskattar detta. Det finns ju ingen annan i världen som din hund älskar så mycket som dig, så att få mysa med den i sängen kommer förgylla hundens liv också.

3: Motverkar demens

Enligt Doktorn.com är det känt att hundar och katter har en positiv terapeutisk effekt, men också en positiv effekt på personer som lider av demenssjukdom. Detta påstående får även stöd av Demenscentrum, som skriver att personer med Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar har blivit mindre deprimerade när de är nära djur. Många får tillbaka livsgnistan via samvaro med hundarna. 

4: Motverkar stress

Att vara nära hundar kan resultera i att blodtrycket och kolesterolvärdet sänks. Enligt Demenscentrum så frigörs lugn och ro hormonet oxytocin vid beröring. Detta verkar ångestdämpande och smärtlindrande. Stresshormonet kortisol kan sjunka, vilket då kan leda till att både näringsupptag och läkningsförmåga förbättras. Men det viktigaste av allt är att vi märkt en stor skillnad i livskvaliteten för brukarna. 

5: Det ger tröst 

Att känna närhet av någon annan när man ska sova är den bästa trösten. En kram från sin bästa vän får de flesta att bli på bättre humör innan man ska sova.

6: Håller dig varm

Hundar älskar att ligga tryckt mot dig, och visst är det mysigt. Dessutom håller din fyrbenta vän dig varm under de kalla vintermånaderna.

7. Sömn utan avbrott

Trygghet och avslappning går hand i hand med god sömn. Forskarna menar att den trygghet som du får av att ha hunden bredvid dig inte bara gör att du somnar lättare. Det gör även att du sover utan avbrott.

Hund i sängen
Foto: Shutterstock

Kände du till det här? Dela gärna listan med fler, jag är säker på att många inte har en aning om alla positiva effekter.