Därför stirrar hunden dig rakt i ögonen – när den uträttar sina behov

Många hundar brukar alltid titta sin ägare i ögonen när den ska bajsa.
Här är anledningen bakom beteendet.

Varje hundägare är med om det. För somliga handlar det om flera gånger i veckan, och för vissa dagligen. 

Att gå ut med hunden är jätteviktigt för alla mattar och hussar därute. Det är ju då som våra fyrbenta familjemedlemmar har chansen att lätta på trycket, såväl när det kommer till att urinera som att tömma tarmarna.

Det kan som bekant ofta vara svårt att veta exakt vad hunden vill uträtta för slags behov när det är dags för den där promenaden. Därför hoppas vi att de flesta hundägare också plockar med sig en bajspåse, för säkerhets skull.

Våra vovvar har ofta lite märkliga och inte allt för sällan roliga beteenden för sig.

Just detta är ett sådant. 

Många hundar väljer nämligen att rikta blicken rakt mot den person som håller i kopplet – när det är dags att göra ”nummer två”.

Foto: Shutterstock

Anledningarna till detta speciella stirrande är flera, enligt sajten Iheartdogs.

Hundar är instinktivt fästa vid den miljö de är vana vid. Därför – när de befinner sig utanför den situationen, som när den slagit sig ner utomhus för att skita – kan det hända att de känner sig sårbara och utlämnade, enligt Iheartdogs. Hunden är en social varelse som vill känna sig hemma i sitt sammanhang.

Då kan det hända att de söker dig med blicken – för att bekräfta att allting runtomkring är okej och att ingen utomstående är på väg att hota situationen. Hunden söker dig med blicken för att den litar på att du larmar eller till och med försvarar den, om situationen skulle kräva det.

Men alla hundar är olika, och det finns även de som inte alls vill titta på sin ägare eller hundvakt när den uträttar sina behov. Då får man så klart även respektera det.

För det viktiga är ju trots allt att våra fyrbenta vänner känner sig älskade och trygga.

Det finns flera orsaker bakom detta, men forskare i USA har i en studie från 2009 konstaterat att ögonkontakt mellan människor och hundar skapar en psykologisk effekt hos våra fyrbenta vänner som liknar den mellan en förälder och barn. Så, om din hund söker ögonkontakt med dig när den utför sina behov är det för den ser dig som en förälder.

I det ögonblicket utsöndras gemenskapshormonet oxytocin. Det hormon som produceras när ett nyfött barn tittar på sin mamma och skapar kontakt för första gången.

En annan orsak till ögonkontakten kan också vara att hunden söker bekräftelse på att den gör rätt (genom att bajsa utomhus). Det säger hundexperten Madeline Friedman till The Dodo.

– De flesta hundägare fortsätter inte med uppmuntring när hunden är rumsren, i alla fall inte lika frekvent. Jag tror att hunden då kommer ihåg detta och vill ha mer, säger Friedman till djursajten.

Men framför allt: Din hund tittar på dig för att den älskar dig!

Dela gärna vidare inlägget om du tycker att fler hundägare behöver veta detta!