Därför förbjuder Norge avel av två populära hundraser – nya beslutet

Därför förbjuder Norge avel av två populära hundraser – nya beslutet

Inavlade och med en stor sjukdomsbörda.
Därför förbjuder nu Norge avel av två populära hundraser.

Det var i början av februari 2022 som en dom i Oslo Tingsrätt föll – och som nu förbjuder avel på hundraserna engelsk bulldogg och cavalier king charles spaniel.

Detta till följd av att båda raserna genom åren dragits med hälsoproblem.

– Många av våra raser är mycket inavlade och har en enorm sjukdomsbörda, säger Ashild Roaldset, chef för Norska Djurskyddsföreningen, till AFP, uppger Yahoo.

Därför förbjuder Norge avel av Engelsk bulldog och Cavalier king charles spaniel

Foto: Shutterstock

Organisationen har väckt frågan i Norge, och nu alltså fått igenom densamma efter att myndigheter sagt ja.

– Vi måste förändra sättet vi föder upp hundar på. Det sättet var kanske acceptabelt för 50 år sedan men är inte acceptabelt längre.

I Sverige finns ingen liknande lagstiftning mot avel av hundar med trubbiga nosar.

– Som lagen är utformad nu är det egentligen inte möjligt att förbjuda en ras i Sverige, säger Maria Karlsson, veterinär till P1 Morgon.

Hon vill i stället se bättre avelskontroll av de hundar som lider av ärftliga defekter.

– Och inte godkänna avel på dem hundarna, säger hon.

Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska kennelklubben, menar att den norska lagstiftningen är problematisk.

– Både Norsk kennelklubb och Svenska kennelklubben har insett att det här är ett problem, och jag tycker vi gör väldigt mycket för att försöka förbättra. En mängd åtgärder, säger Rosenberg till P1 Morgon.

Han poängterar att hunduppfödarna i Sverige inte vill föda upp sjuka hundar – och varnar för ett förbud kan öppna upp för fler illegala hundimporter.

– Dessa hundar kommer människor fortfarande tycka om, vilket innebär att det kommer öka med smuggelhundar och valpfabriker i andra länder. De här raserna kommer ändå komma till Sverige, men aveln kommer inte ske inom vår gräns. Det är inte att hjälpa den här rasen. Vi har arbetat sen 1889 med att registrera och dokumentera, man har en otrolig bakgrund att titta på när det gäller alla raser. Vi måste värna om att få göra det fortfarande, och få fram friskare och sundare hundar, säger Rosenberg.

Foto: Shutterstock

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.