31-årige Bobi pekades ut som ”världens äldste hund” – nu kan allt vara en bluff

Hunden Bobi pekades ut som ”världens äldste” av Guinness rekordbok.
Men allt kan vara en bluff.
Nu har det startats en utredning om det hela verkligen stämmer.

Det var i början av februari ifjol som hunden Bobi blev omskriven i hela världen. Då utnämndes han nämligen som världens äldsta hund någonsin av Guinness World Records – efter att ha passerat 30 år och 266 dagar.

Även Djurbibeln rapporterade om nyheten om Bobi, som då redan hade prisats. Det tidigare rekordet innehades av en hund vid namn Bluey, som dog redan 1939. Denne blev 29 år och fem månader.

Guinness rekordbok hänvisade till den portugisiska husdjursdatabasen SIAC, som ska ha visat att han registrerades av veterinär 1992.

Men nu framkommer att allt kan ha varit en bluff.

Enligt Mirror har det nu startats en utredning kring detta. Hundens ägare hävdar att vovven faktiskt blev 31, vilket skulle motsvara omkring 200 människoår. Bobi ska ha levt ungefär dubbelt så länge som den förväntade livslängden för sin ras.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

https://www.youtube.com/watch?v=SIwcB56x2ek

Veterinärer har rest frågetecken kring om det hela verkligen stämmer, enligt Mirror. Samtidigt uppger Wired att hunden blev registrerad i portugisiska databasen under 2022 och att ägaren då ska ha uppgett att Bobi föddes 1992.

Enligt Guinness rekordbok var Bobi en renrasig Rafeiro do Alentejo, en hundras som vaktar boskap. Han bodde med sin familj i Leiria i Portugal.

I oktober kom beskedet att Bobi somnat in, 31 år gammal enligt familjen.

Tills dess att utredningen har klarlagt hur gammal Bobi egentligen blev, har en annan fyrbent vän fått tillbaka sin titel som världens just nu levande äldsta hund: chihuahuan Spike som bor i delstaten Ohio och är 23 år.

https://twitter.com/GWR/status/1621072933987962881

Vad är dina tankar om detta? Skriv gärna en kommentar.