30-åriga Bobi slår sanslöst rekord – han är världens äldsta hund någonsin

Sedan 1939 har ingen hund blivit äldre än 29 år.

Men nu har hunden Bobi slagit rekordet – han fyller snart 31.

Men så hade det inte blivit om inte hans fantastiska ägare hade gjort det han gjorde när Bobi bara var en liten valp.

Hundar lever sorgligt nog inte lika länge som människor, men en del lyckas ändå leva långa liv.

Och ett fåtal har lyckan att få titulera sig världens äldsta hund. Den titeln har ändrats ett antal gånger under det senaste året, men senast var det den 23-åriga chihauhan Spike som slog rekordet.

Nu har hans rekord krossats av en ny hund – som inte bara är världens äldsta hund i livet – utan världens äldsta hund någonsin.

LÄS MER: Chihuahuan Spike, 23, är världens äldsta hund – så firar han stora dagen

Bobi, världens äldsta hund någonsin

Bobi blev 30 år och 266 dagar den 1 februari. Då utnämndes han som världens äldsta hund någonsin av Guinness World Records.

Han krossar då både Spikes och Blueys rekord. Bluey innehade tidigare titeln som världens äldsta hund någonsin, och han blev 29 år och fem månader.

Bluey dog 1939, vilket innebär att det har gått decennier sedan detta rekord slogs. Bobis ålder har bekräftats av den portugisiska husdjursdatabasen SIAC, som visar att han registrerades av veterinär redan 1992.

Enligt Guinness är Bobi en renrasig Rafeiro do Alentejo, en hundras som vaktar boskap. Han bor med sin familj i Leiria i Portugal.

Denna hund har levt ett anmärkningsvärt långt liv. Faktum är att han har levt dubbelt så länge som den förväntade livslängden för sin ras. Dessutom är han flera år äldre än de hundar som är äldst i världen just nu.

https://twitter.com/GWR/status/1621072933987962881?cxt=HHwWgsDSldTPmv8sAAAA

Ett osannolikt början på livet

Men Bobi var nära att aldrig få växa upp, berättar ägaren Leonel Costa.

Leonels pappa var jägare så de hade många hundar i huset under hans uppväxt.

Men när tiken Gira fick fyra valpar så ville föräldrarna avliva dem eftersom de redan hade för många hundar.

Enligt Leonel var det vanligt på den tiden att man gjorde sig av med sina oönskade djur, och det var ofta ett tragiskt öde som nyfödda valpar fick möta.

Men för Bobi blev det inte så. Leonel och hans syskon gömde nämligen valpen i flera veckor efter födseln, då de visste att föräldrarna inte skulle ha hjärta att avliva hunden om den blev äldre.

– Vi visste att när hunden väl öppnar sina ögon så kommer mina föräldrar inte längre vilja begrava den, säger Leonel till Guinness.

Meet the Oldest Living Dog in the World at Nearly 31 Years Old."A farm dog has broken a world record after being…

Posted by Planet Paws on Thursday, February 2, 2023

Därför har Bobi levt så länge

Då insåg nog ingen att denna lilla valp skulle leva längre än någon hund någonsin gjort.

– När de fick reda på att vi visste om valpen så skrek de mycket och straffade oss, men det var värt det, säger Leonel till Guinness.

Leonel är nu 38 år och har haft Bobi sedan han var åtta år. Han kan inte riktigt förklara hur Bobi har levt så länge som han har gjort.

Men en orsak kan vara att han levt på landsbygden hela sitt liv i en ”lugn, fridfull miljö” ”långt från städerna”.

Bobi lever ett gott liv: Han får äta ”människomat – men utan kryddor” och får fritt ströva omkring på gården och i skogen. Numer är han inte lika äventyrlig som han en gång varit, men han är fortsatt vid god vigör.

Så mår Bobi idag

Trots sin ärevördiga ålder så klarar sig Bobi rätt väl. Hans syn har förvärrats och han vilar sig oftare, men Leonel säger att veterinärerna har undersökt Bobi och sagt att han ”klarar sig bra för sin ålder”.

Bobi ska fira sin 31:a födelsedag i maj. Leonel har haft Bobi vid sin sida sedan han var barn, och hundens långa liv är en ständig påminnelse om det förgångna.

– Bobi är speciell, då man tittar på honom så minns man alla människor som var en del av vår familj och som tyvärr inte finns längre. Såsom min pappa, min bror, eller mina mor- och farföräldrar som redan har lämnat denna värld, säger han till Guinness World Records och fortsätter.

– Bobi representerar de generationerna.

Nedan kan du se ett klipp med Bobi.

https://www.youtube.com/watch?v=SIwcB56x2ek

Vilken otrolig hund – och livsberättelse.

Vi kan inget annat än att gratulera Bobi för att ha blivit världens äldsta hund någonsin. Det är verkligen imponerande!

Dela denna artikel!