”Världens vackraste häst” får alla att häpna – det som göms sig i pälsen får nätet att sätta kaffet i halsen

”Världens vackraste häst” får alla att häpna – det som göms sig i pälsen får nätet att sätta kaffet i halsen

De brukar kallas för ”världens vackraste hästar”. Rasen achaltekeer eller akhal-teké har sitt ursprung i Turkmenistan och är bland annat kända för sin gyllene glans. De går också att känna igen tack vare sin stora kraft och uthållighet. Dess mankhöjd är omkring 1,5 meter.

De kan ha de flesta färger, men många har ett gulanlag. Detta ger hästarnas päls en metallisk glans.

Detta är en ganska ovanlig hästras, med bara några tusen sådana hästar i världen. Varav de flesta finns i antingen Turkmenistan och Ryssland.

Världens äldsta fullblod

Rasen anses faktiskt vara världens äldsta fullblod, och enligt Svenska Achaltekeerföreningen är rasen faktiskt en av de typer som ligger till grund för alla dagens hästar.

Just den här hästen som vi ska titta närmare på här heter Caetano och lever på hästgården Iron Horse Farm i Milton, Ontario, i USA.

I Kina kallas achaltekeer för ”hästen från himlen” – och en berömd achaltekeer, är hästen som av den samlade expertisen ska ha kallats ”världens vackraste häst”.

Den gyllene tonen i pälsen tror experterna att den fått som ett kamouflage i öknen.

Rasen härstammar från regionen Achal i Turkmenistan, och ska ha haft en ovanlig uppfödningsmetod i oaserna i Centralasiens öknar.

”Turkmener håller sina hästar tjudrade med täcke på ryggen året om. De ger dem lätt men synnerligen närande foder som t ex en pellets innehållande fårfett, korn och alfalfa”, skrev Richard Glynn enligt Aftonbladet år 1971 i boken ”All världens hästar”.

Caetano is booking his breeding calendar for 2020 and looking for some beautiful mares🦄 His foals are beautiful,…

Posted by Caetano Cremello Lusitano Stallion on Monday, February 24, 2020

Visst är denna häst oerhört vacker? Skriv gärna en kommentar!