Utmärglad häst vill bara lägga sig ner och dö – en månad senare har skönheten fått livsgnistan tillbaka

Hästen Dasher såg döden i vitögat och hade accepterat att livet var över. Då kom hästräddaren Stephanie och gav honom hoppet åter.

En månad senare var han återigen den stiligaste hingsten i hagen.

Se förvandlingen i klippet från We Love Animals längst ner på sidan.

Den unga hingsten hade blivit illa behandlad av sina ägare och hans kropp började ta stryk. Det fanns egentligen bara en sak att göra.

Någon var tvungen att rycka ut till undsättning. Den ”någon” var djurräddaren Stephanie, från organisationen ”Mississippi Horse Rescue”.

Läs mer: Änkan lever sitt liv i ensamhet – då kommer bjässen in i hennes liv och förändrar allt

När hon kom fram till djuret var han riktigt svag och kunde knappt stå på sina ben.

– Han stod bara på sina hovar tillräckligt så att han kom in i trailern, sedan föll han ihop. Så utmattad var han. Jag tror att han var redo att ge upp. Han var i en eländig situation. De gav honom ingen mat och han tappade mycket i vikt. Han tänkte: ”Jag kommer lägga mig ner och bara dö”, säger Stephanie i videoklippet som We Love Animals lagt upp.

Dasher helkropp
Så här såg hästen ut när Stephanie kom till gården. Foto: Youtube

– Jag funderade över hur jag skulle få upp hästen igen. Det krävs rätt mycket att få upp en häst som redan ligger, säger hon.

Mirakulöst nog lyckades hon få upp hästen – som heter Dasher – på sina hovar igen, men den orkade bara tillräckligt så den kom in i släpvagnen. Sen kollapsade den.

Dasher ben
Hästen kollapsade i trailern. Foto: Youtube

Var kritiskt läge

Han skjutsades till sitt nya fosterhem som bara var en kvart därifrån. Där fick han släpas av från trailern. Stephanie säger att hon såg direkt på honom att han förstod att han var på en bättre plats och att han skulle klara sig.

Den fyrbenta vännen låg ner, rullade runt och åt hö. Samtidigt visste hon att hästar som förblir liggande i mer än en eller två dagar har svårt att återhämta sig helt och hållet. Redan nästa dag bestämde de sig för att agera.

Hästens fosterfamilj använde en traktor med sele för att lyfta upp honom – och han lyckades faktiskt att stå på sina egna ben.

– Jag kom för att kolla till honom nästa dag och jag var helt chockad att han stod upp. Vanligtvis är det en lång process att få upp dem igen. Det var heller inte så att han bara stod upp. Han stampade med sina hovar som för att säga: ”Skynda dig att ge mig mat”, säger Stephanie.

Dasher i sele
Dasher lyftes upp med hjälp av en sele och en traktor. Foto: Youtube

Nu mår Dasher bra igen

– Så fort han fick en gnutta hopp fick han plötsligt tillbaka sin livslust. Jag har sett hästar som är tunnare än han var, men han hade gått så länge utan hö och vatten att han var väldigt uttorkad, berättar hon.

Men Dasher har tagit sig tillbaka till fin form. Efter en månad såg han ut som förut. Nu springer han runt i hagen och trivs med livet igen.

Dasher i dag
Så här ser Dasher ut i dag. Foto: Youtube

– Det är så belönande att ta sig an en häst som Dasher och se honom gå från, bokstavligt talat, nära döden till ett starkt, vackert och underbart djur, säger Stephanie.

Vilken tur att det finns människor som Stephanie som gör allt för att rädda ett oskyldigt och illa behandlat djur.

Det är otroligt att det gick att rädda Dashers liv. Riktigt snyggt jobbat!