Militärhästen Oden går i pension – efter att ha skyddat kungliga slottet i 12 år: "En levande legend"

Militärhästen Oden går i pension – efter att ha skyddat kungliga slottet i 12 år: ”En levande legend”

Försvarsmaktens och kungliga slottets trotjänare Oden går sin sista parad – sedan är det dags för hästen att gå i pension.

Nu tackas han av efter många år som trogen tjänstehäst.

– Nu ska han få vara pensionär på heltid, och njuta av naturen och frisk luft hos sin fodervärd, säger Lena Linn, generalsekreterare i Föreningen för den beridna högvakten till Hippson.

Oden är en stor och ståtlig svart häst av rasen ”engelsk Shire” – det är världens största hästras. Oden är i dag 18 år gammal och har tjänstgjort på Stockholms gator och vid kungliga slottet i 12 år, fram för allt där han har burit ”pukorna” – en slags trumma med bestämd tonhöjd. På grund av hans storlek och ras har han med lätthet burit trummorna utan problem.

Posted by Livgardets dragonmusikkår on Tuesday, April 30, 2019

Oden bär pukorna

Det var nämligen redan 1989 som den engelska drottningen Elisabeth II skänkte ett sto av rasen ”Shire” till högvakten i Stockholm. Det stoet hette Mary och ända sedan dess har det varit tradition att hästen som bär pukorna ska vara av rasen ”Shire”.

Ska njuta av pensionärslivet

Mellan uppvisningar och jobb har Oden bott hos sin fodervärd. Men nu när pensionen väntas ska han bara få njuta av det sista av livets goda ting och vara permanent hos sin fodervärd.

– Nu ska han få vara pensionär på heltid, och njuta av naturen och frisk luft hos sin fodervärd. Oden kommer att hållas i gång så länge han själv vill och kan, säger Lena Linn, generalsekreterare i Föreningen för den beridna högvakten till Hippson.

Oden går under namnet ”den levande legenden” i Livgardets Dragonmusikkårs Facebookinlägg.

Ni har väl inte missat att pukhästen Oden rider sin sista vaktparad nu på fredag? Kom och hylla den levande legenden…

Posted by Livgardets dragonmusikkår on Wednesday, September 4, 2019

”Inte ett öga torrt”

På fredagen gör Oden sin sista parad och han ska tackas av ordentligt.

– Det har blivit 36 beridna högvakter i år, varje gång är det massor med människor som följer oss längs vägen och inte minst som ser vaktombytet vid slottet. Denna säsongsavslutning blir extra speciell i och med avtackningen av Oden. Inte ett öga kommer att vara torrt, säger Lena Linn till Hippson.

Strider mot fienden centralt

Dessa hästar finns till för vår säkerhet i Sverige och hålls alltid redo för att skydda om något händer – i värsta fall om det skulle vara krig. Hästarna är utbildade och vana vid höga ljud, mycket människor och motorer av alla dess slag. Detta för att behålla lugnet ifall en eventuell dramatisk situation skulle urarta sig. En beriden högvakt genomför beridna vaktparader i samband med statsceremoniella uppdrag och strider mot fienden inne i centrala Stockholm.

Åh vad underbart med pension för Oden! Jag hoppas att han får äta gott och bara njuta nu – det förtjänar han. Sprid detta vidare för att tacka Oden för en lång och trogen tjänst inom Försvarsmakten och vid kungliga slottet!

Video – 10 av världens största djur: