Deprimerade hästen svälts och blir ett levande skelett – efter hjälteinsats förändras han totalt

Hästen Olaf hade arbetat hårt i hela sitt liv, plötsligt sa hans kropp stopp. Han åt knappt någon mat, var utmattad och deprimerad.

Tills några djurvänner kom och räddade honom från misären.

Nu lever han ett helt annat liv.

Ett helt utsvulten och trött häst vid namn Olaf kollapsade mitt under en tur med en vagn. Hela sitt liv hade han jobbat med att transportera turister. Till slut orkade inte hans kropp med längre.

Han blev lämnad att tyna bort och dö.

Läs mer: Häst rusar ut på motorvägen – då gör unga ryttaren det som ingen vågar för att stoppa bjässen

Det visade sig att han kände en enorm smärta i sina hovar, vilket gjorde att han mest låg ner. Dessutom åt han dåligt och var djupt deprimerad.

Det syntes i hans blick.

Fick efterlängtad räddning

Som tur var fick en organisation som sysslar med djurräddningsuppdrag nys om att Olaf var väldigt illa däran.

– Det är ledsamt. Riktigt, riktigt ledsamt, säger en av räddningsarbetarna i klippet som We Love Animals har lagt ut på Facebook.

Hästen Olaf
Stackars, utmärglade Olaf. Foto: Facebook/We Love Animals

De upptäckte att hans hovkapslar vuxit sig för långa och skar in i hovarna, så han hade för ont för att gå. De kände ändå att de var tvungna att klippa dem och försöka få upp honom på fötter igen.

Tack vare deras idoga arbete kom Olaf till slut upp på bandagerade hovar. Men han såg fortfarande fruktansvärt ledsen och nedstämd ut. Hans blick saknade någon form av livsgnista.

Stackars hästen Olaf var smal som en sticka. Foto: Facebook/We Love Animals

Han hade gått ned så pass mycket i vikt att han till slut bara vägde 180 kilo – den en gång så stilige hingsten såg ut som ett benrangel. De som hade räddat honom skickade honom till ett djurskyddscenterdär han fick återhämta sig och gå upp i vikt igen.

”Glömmer aldrig hans blick”

Han var dock fortfarande väldigt rädd och ängslig och behövde hjälp att socialisera sig med de andra hästarna på gården. När de serverades mat höll han sig mest för sig själv, och han blev förvirrad när han fick en hel höbal för sig själv.

– Jag glömmer aldrig hans blick. Den som sa: ”Är allt det där för mig bara?”, säger en anställd som gav honom mat.

Sen provade de att para ihop honom med ett sto för att han skulle få lite sällskap. Det visade sig bli en succé. Trots att han inte var van vid människor som var snälla började han i samma veva att acceptera de som ville hjälpa honom.

Olaf i dag
Olaf i dag med en av de som räddade honom. Han är mycket nöjdare, mättare och rundare. Foto: Facebook/We Love Animals

Framgångsreceptet i Olafs återhämtning var kärlek, omtänksamhet och ny motivation. Till slut var han redo för att börja springa fritt runt i hagarna. Hans sympati för de andra hästarna hade ökat dramatiskt och han gick till och med runt och beskyddade dem. Dessutom gick han upp i vikt och blev frisk och glad.

Nu lever han sitt bästa liv på centret. Tänk vad kärlek och respekt kan leda till.

Det är fruktansvärt att se ett djur lida på det där sättet. Hans ledsna ögon säger mer än tusen ord.

Vilken tur att Olaf fick den hjälp han förtjänade. Nu lever han ett mycket bättre liv.