Därför varnas hundägare i sommar – dolda faran alla riskerar att råka ut för: ”Kokar på insidan”

Sommaren kan vara besvärlig för våra älskade djur på flera sätt. Nu varnar experter för dolda faran på promenaden.

De senaste dagarna har bjudit på en värme utöver det vanliga. Men det varma vädret innebär nya utmaningar för våra fyrbenta vänner och dess ägare.

Sommaren är en härlig tid för många men årstiden är inte bara en dans på rosor. För vissa kan solens strålar och de höga temperaturerna vara en kamp och för våra husdjur kan värmen vara rentav farlig.

Inte nog med att de många gånger lämnas kvar i heta bilar.

En vanlig promenad kan vara nog så riskfylld. Asfalten kan nämligen nå höga temperaturer och bränna jyckens små tassar. I värsta fall kan tassarna skållas så illa att trampdynorna fylls av blåsiga sår.

LÄS MER: Expertens varning till alla hundägare – dolda faran i snön: ”Som glöd”

Viktigt i värmen! Dela gärna vidareSvåra brännsår på hundens tassar, som kan ta veckor att läka, kan uppstå under en…

Posted by Evidensia Djursjukvård on Wednesday, July 25, 2018

Enligt Agria djurförsäkring gäller det att se upp så fort temperaturen stiger över 25 grader. Asfalten kan nämligen bli betydligt varmare än temperaturen i luften och snabbt nå nå temperaturer på över 45–50 grader.

”Tänk därför till när du är ute och promenerar en varm sommardag och försök i så stor utsträckning som möjligt att undvika varm asfalt”, skriver Agria på sin hemsida.

Även hundhotellet Nos varnar för dolda faran i sommarvärmen.

TÄNK PÅ 🐾🐾Lånad text och bild. Snälla husse eller matte, Lämna mig hemma när det är så varmt.När det är så varmt…

Posted by Hundotellet Nos In on Sunday, June 26, 2022

”Eftersom jag är en lojal hund går jag ofta utöver mina gränser. Och så jag springer bredvid dig, stå still om jag måste. Och känna mina tassar brinna. Jag tittar på dig en liten stund men du förstår inte. För om fem minuter är vi vid den svala pölen, eller hur? Men de 5 små minuterna kan vara för mycket för mig. Jag kokar på insidan, men jag fortsätter …..”, skriver hundhotellet på Facebook och tillägget:

”Och så hamnar jag på asfalten. I värmen och i solen. Med tungan ur munnen och ögonen som blinkar i solen. Mina ben brinner, tungan är torr och huvudet bankar av värmen som kroppen inte kan bli av med ….kom ihåg att jag gör mig av med värme via mina tassar, men det fungerar inte när jag måste gå på varmt asfalt, så min kropp överhettas”

Snälla husse eller matte, Lämna mig hemma när det är så varmt.När det är så varmt är det inte trevligt för mig att…

Posted by Apollogruppen on Saturday, June 11, 2022

Ett tips är att själv känna med handen på asfalten.

”Om du inte kan hålla kvar din hand i 5 sekunder på grund av värmen så är det också för varmt för din hunds trampdynor”, skriver dem på hemsidan.

Om olyckan ändå är framme är det viktigt att skydda tassarna från större skada. Detta genom att ta kortare promenader där hunden slipper gå på asfalt. Man kan också skydda hundarnas ömma tassar med skor eller tassbandage.

Men det bästa är så klart att få till promenaderna vid svalare tidpunkter under dygnet.

Sprid gärna så att ingen mer hund råkar illa ut.