Zoo-personalen vägrar rädda schimpans från att drunkna – då bryter sig lastbilschauffören in

Först och främst: Jag tycker inte att djur ska stängas in på djurparker bara för nöjes skull. Schimpanser ska leva i frihet. Oavsett hur mycket yta de har att röra sig på och hur väl man än tar hand om dem så tror jag ändå att de har de bättre i det fria. Med det sagt så vill jag dela den här räddningsfilmen med er. Den visar hur en man struntar i varningsskyltar och förbud – och kastar sig in i en inhägnad för att rädda en schimpans.

Det kallar jag hjältemod!

Det var 1990 som en schimpans vid namn Jo-Jo råkade falla ner i en anlagd sjö i en schimpansinhägnad på Detroit Zoo. Han hade blivit jagad av en annan mer aggressiv schimpans och lyckats hoppa över staketet som skulle hålla dem borta från vattnet.

Jo-Jo fick panik och kämpade för att hålla huvudet över ytan. Samtidigt stod ett tiotal chockade åskådare och såg på medan han höll på att drunkna i vattnet.

En av dem var 33-årige lastbilschauffören Rick Swope, som var där med sin fru och sina tre barn. När han såg paniken i ansiktet på Jo-Jo kände han att han var tvungen att agera – och kastade sig ner i vattnet för att rädda honom.

Foto: Youtube

Tänk nu på att schimpanser har upp till fem gånger så mycket styrka som människor, schimpansinhägnaden var dessutom förbjudet område för människor och det fanns ett helt gäng med andra schimpanser där inne som kunde bli aggressiva när som helst.

Men Rick tvekade inte. Hans familj såg skräckslaget på medan han drog upp Jo-Jo ur vattnet och upp på land. Det var inte det lättaste. Han tappade taget en gång och Jo-Jo försvann under ytan. Men efter ytterligare ett försök fick han till slut upp den 18 år gamla, och 60 kg tunga, schimpansen.

När Jo-Jo kom upp ur vattnet var han i dåligt skick – men fortfarande vid liv. Rick hade räddat honom.

”Han tittade på mig. Jag tror att han visste vad som hände” sa Rick efteråt till Chicago Tribune.

Här nedan kan du se räddningen på film:

Dela gärna inlägget vidare för att hylla lastbilschaufförens stora hjältemod!