Zoo-personal vägrar rädda schimpans från drunkning – då bryter lastbilschauffisen mot reglerna

Zoo-personal vägrar rädda schimpans från drunkning – då bryter lastbilschauffisen mot reglerna

En schimpans föll av misstag ned i en sjö och höll på att drunkna. 
Alla människor stod bara och tittade på – utom en mycket speciell person.
En lastbilschaufför tog nämligen saken i egna händer och hoppade efter.

Alla djurvänner tycker förstås inte att djur ska stängas in på djurparker bara för nöjes skull. Schimpanser och alla andra vilda ska leva i frihet. Oavsett hur mycket yta de har att röra sig på och hur väl man än tar hand om dem så tror jag ändå att de har de bättre i det fria. Med det sagt så vill vi dela den här räddningsfilmen med er. Den visar hur en man struntar i varningsskyltar och förbud – och kastar sig in i en inhägnad för att rädda en schimpans.

Han jagades över staketet

Året var 1990 när en schimpans vid namn Jo-Jo av misstag föll ner i en anlagd sjö i en inhängnad schimpans-del på Detroit Zoo. En annan, lite mer aggressiv, schimpans hade jagat honom och det gjorde att Jo-Jo lyckas ta sig över staketet som skyddar schimpanserna från vattnet.

Jo-Jo hade panik och kämpade för att hålla huvudet över ytan. Och samtidigt som detta hände stod ungefär tio personer och såg på medan han höll på att drunkna i vattnet.

En av dem var 33-åriga lastbilschauffören Rick Swope, som var där med sin fru och sina tre barn. När han såg paniken i ansiktet på Jo-Jo kände han att han var tvungen att agera – och kastade sig ner i vattnet för att rädda honom.

Hoppade efter den 60 kilo tunga schimpansen

Nu måste man komma ihåg att schimpanser har upp till fem gånger så mycket styrka som människor. Och dessutom var schimpansinhängnaden förbjudet område för människor. Flera schimpanser fanns där inne samtidigt som Rick, som kunde bli aggressiva när som helst.

Men Rick tvekade inte. Hans familj fick skräckslaget se på medan han drog upp Jo-Jo ur vattnet och upp på land. Det var inte det lättaste. Han tappade taget en gång och Jo-Jo försvann under ytan. Men efter ytterligare ett försök fick han till slut upp den 18 år gamla, och 60 kg tunga, schimpansen.

När Jo-Jo kom upp ur vattnet var han i dåligt skick – men fortfarande vid liv. Rick hade räddat honom.

”Han tittade på mig. Jag tror att han visste vad som hände” sa Rick efteråt till Chicago Tribune.

Wow vilken hjälte! Dela gärna vidare denna historia för att hylla den här fantastiske mannen!