Varg börjar samla på sig ovanliga saker – snart inser alla vad hon gör för sina valpar

När några forskare bestämde sig för att undersöka en flock vargars beteende gjorde de en fantastisk upptäckt. Något de nu delat med sig av på sin Instagram.

Vid Yellowstone nationalpark i USA finns det, precis som i många andra naturområdet, gott om liv och mängder av olika djur och växter.

Bland annat lever en flock vargar på platsen, som på senare tid fått en hel del uppmärksamhet.

Forskare som jobbar där har nämligen placerat ett gäng viltkameror i området för att lära sig mer om vad som pågår i djurens liv.

Genom att bevaka vargarna 24 timmar om dygnet får de större inblick i hur vardagen för dessa mäktiga djur ser ut.

”Kommer tillbaks till sin lya med intressanta föremål”

Och nyligen gjorde de en väldigt gullig upptäckt, rapporterar The Dodo.

Forskarna lade nämligen märke till att vargarna samlade på sig något ovanligt. Deras första tanke var att det var mat, men när de fick sig en bättre bild insåg de att det var något helt annat.

”Under våren har biologer från Yellowstone dokumenterat fullvuxna vargar från Mollies flocken som kommer tillbaks till sin lya med intressanta föremål. Valparna väntar på mat efter en lyckad jakt, men när det inte finns mat tar de vuxna med ’leksaker,'” skriver de på sin Instagram.

Här kan du klippen från kameran:

Kommer föra vidare det till nästa generation

Detta kan dels handla om instinkten att ta med något till lyan, och mest troligt hjälper det också de vuxna i flocken att slippa bli nafsade på av valparnas sylvassa tänder.

Forskarna tror helt enkelt att anledningen till detta kan vara både arv och miljö. Och självklart är det rätt skönt för de äldre vargarna när småttingarna underhåller sig själva och varandra.

”Yellowstone vargarna får vanligtvis en kull med 4-5 valpar varje år. I slutet av oktober är de två tredjedelar av sin vuxna storlek och börjar röra sig med flocken. Valparna som överlever vintern har då lärt sig att hjälpa flocken ta hem stora byten såsom älgar eller bisonoxar, och hjälper till att uppfostra nästa kull valpar- genom att lämna mat, och ibland leksaker.”