Trump gör det lagligt att importera elefanttroféer till USA – nu rasar djurvänner över beslutet

Under onsdagen meddelade USA:s president Donald Trump att de kommer ta bort förbudet att importera elefanttroféer från Zambia och Zimbabwe. Förbudet infördes av Barack Obama 2014, för att skydda djurlivet i området.

Djurrättsorganisationer rasar nu över beslutet.

2014 införde Barack Obama ett förbud mot att importera elefanttroféer från Zambia och Zimbabwe till USA. Den dåvarande regeringen ansåg att importen inte gynnar djurarterna i området.

Men Trumps regering tycker nu helt annorlunda. De anser istället att export av dessa troféer i själva verket gynnar länderna ekonomiskt och tar därför bort förbudet.

Intäkter till bevarandet

”Legal välreglerad jakt som en del av ett sundhetsprogram kan gynna bevarandet av vissa arter genom att ge lokala samhällen ett incitament att bevara arterna, och samtidigt få välbehövliga intäkter tillbaka till arbetet med bevarande.” säger U.S. Fish and Wildlife Service i ett uttalande.

Shutterstock

Men beslutet upprör många djurvänner, som menar att detta istället kommer leda till mer olaglig jakt. Elefanter jagas för sina betar, och har varit en hotad art sedan 1978, skriver Fox news.

Kan leda till mer tjuvjakt

”Förkastligt beteende av Trump. 100 elefanter om dagen dödas redan. Det här kommer leda till mer tjuvjakt” skriver The Elephant Project på Twitter.

Familjen Trump är kända för att uppskatta jakt själva. Nuvarande presidentens son, Donald Trump Jr, kritiserades för några år sedan efter att ha postat ett foto på sig själv när han poserade med en död elefants avhuggna svans.

Vad tycker du om att USA tar bort förbudet att importera elefanttroféer från Zambia och Zimbabwe? Dela gärna artikeln och berätta vad du tycker!