Tigerns otroliga modersinstinkt slår in – för att rädda livlös unge

En förlossning är en av de mest magiska händelser en förälder får uppleva.

Och när det kommer till våra djurvänner finns det en uppsjö av olika sätt hur deras ungar kan komma till världen.

Några av dem – som exempelvis hundar och katter – är kända för de flesta eftersom att många har sett det på tv.

Men när det kommer till vilda djur så som tigrar är det en helt annan femma.

Tigrars vanor är otroligt fascinerande. Den här födseln av ett par tvillingtigrar fångades på film av brittiska BBC och sedan dess har klippet blivit viralt på nätet med över 80 miljoner visningar. Den otroliga videon har tagit många världen över med storm.

Förlossningen ägde rum på ett australiensiskt zoo, och djurskötarna hade observerat tigermamman under lång tid. I videon kan vi se Kaitlyn, en sumatratiger, föda två hanar.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: YouTube / BBC Earth

Under omständigheter som dessa är det av stor vikt att säkerställa mammans mående och överlevnad. Så djurskötare övervakade noga hela förloppet för att se till att det inte uppstod några komplikationer.

Tyvärr blev det inte riktigt som de tänkt sig när den första ungen hade svårt att andas. Som man kan se i videoklippet är det en tunn hinna som omger ungens kropp.

Den är till för att underlätta förlossningen och snabba på själva processen. Sekunder efter födseln slickar mamman bort hinnan.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: YouTube / BBC Earth

Trots att Kaitlyn rullar över på sidan av utmattning efter födseln av den första ungen är hennes jobb inte riktigt över än. Hon har en unge till att föda fram, och för den här var det mycket lättare.

Han sprattlade med benen innan han ens var helt ute ur livmodern och han hade inte heller några andningsproblem.

Och så hade två friska tigerungar sett dagens ljus vilket var ett mycket viktigt steg i processen att bevara den utrotningshotade arten.

Sumatratigrar som Kaitlyn är akut hotade och det tror bara finnas mellan 400-600 i det fria. Två till kanske inte låter som ett betydelsefullt nummer men förhoppningsvis är det två som även de kan paras och producera egna barn i framtiden.

Vilken otrolig sak att få bevittna!

Dela om du också tycker att alla djurarter förtjänar en chans att leva fritt i det vilda!