Glädjebeskedet! Nu stoppas kritiserad elefantridning – nej till turisterna

Nu är det slut med att klappa och rida på elefanterna i parken. Det är Vietnams nationalpark Yok Don som börjat med landets första etiska elefantpark.

Istället för att stå i kedjor, får nu elefanterna ströva helt fritt. Turister som vill rida på elefanterna får vända om.

Det är nationalparken Yok Don i Vietnam som beslutat att helt ändra inriktning. Tidigare kunde turisterna få rida på elefanterna i parken och klappa dem.

Nu är det slut med det.

Slut på elefantridningen

Istället har Yok Don öppnat landets första etiska elefantupplevelse, där besökarna istället får observera elefanterna, som nu strövar runt i det fria i nationalparkens skog.

Djurrättsorganisationen Animals Asia är positiv till projektet och hoppas att det kan spridas vidare i Vietnam, där antalet vilda elefanter har sjunkit.

– Det här projekt har helt förändrat elefanternas liv i parken och det ger också en mycket bättre upplevelse för turisterna. Utnyttjandet har ersatts med respekt, säger Dionne Slagter, chef på Animals Asia.

Nu mår elefanterna bättre

I Vietnam ska nu antalet vilda elefanter ha sjunkit till under 100. Om parken blir en framgång, hoppas Animal Asia att intäkterna kommer täcka upp för förlusten av att inte erbjuda elefantridning längre.

Tidigare kunde elefanterna bli tvingade att arbeta med att bära turister 9 timmar om dagen. Nu lever de mer som vilda elefanter i det fria.

– I det fria spenderar elefanter upp till 18 timmar om dagen i skogen och det är precis så som Yok Dons elefanter nu spenderar majoriteten av sin tid. Det är regnperioden här och det finns mat överallt. De ser alla så mycket hälsosammare ut och blir mer säkra på att bege sig längre in i skogen, säger Dionne Slagter.

Elefant, Elefanter, Vietnam, Yok Don
Foto: Animals Asia

Så bra att elefanterna har fått ett bättre liv! Dela gärna vidare för att sprida de goda nyheterna