Skräcken: Valen kastar sig mot kvinnan i vattnet – när hon inser varför kommer tårarna

Djur är modigare än människor – det är den här berättelsen en klockrent exempel på! Nan Hauser har dykt med valar i 28 år men aldrig varit med om det hon fick uppleva med den här valen slår allt hon tidigare varit med om, skriver The Dodo.

Det var i oktober som Hauser var och dök utanför Cook-öarna tillsammans med ett kamerateam som skulle filma hennes dyk med en grupp knölvalar.

Då simmare en av valarna upp precis bredvid henne och puffade på henne med sin ena bröstfena.
– Han vägrade sluta peta på mig. Jag försökte ta mig därifrån flera gånger men han gav sig inte, säger Hauser till The Dodo.

Efterhand blev Nan Hauser allt mer rädd och trodde att valen var ute efter att skada henne.
– Jag trodde att kamerateamet skulle filma mina sista minuter. Ett slag från stjärtfenan av en knölval kan bryta alla dina ben, säger Hauser.

Men det visade sig att valen inte var det Nan Hauser behövde vara rädd för. När hon lyfte blicken från valen såg hon en tigerhaj som simmade runt dem, allt valen försökte göra var att skydda sin nyfunna vän från en hajattack.

–  Jag var helt säker på att jag skulle dö, skriver hon på sin Facebook.

Bildkälla: Nan Daeschler Hauser/Facebook

Valen tog Nan Hauser på sin fena och simmade med henne tillbaka till båten och när de kom tillräckligt nära kunde Hauser hoppa upp i båten igen.
– Jag lade ansiktet i händerna och började gråta direkt när jag kom upp i båten. Jag vet inte om det var för att jag var vid liv eller om det var för att jag precis hade upplevt det mest otroliga jag någonsin varit med om.

Knölvalar är kända för sin omtanke och det finns flera dokumenterade fall där knölvalar räddat andra djur från faror i havet. Men det här är första dokumenterade fallet som en människa räddats.

– Trots att det var en otäck händelse så är jag ärad över att få ha varit med om det. Det är en otrolig egenskap hos valarna att kasta sig in i en så farlig situation för någon annans skull.

Valar är fantastiska varelser och många är hotade av miljöförstöringen som sker i våra hav. Dela därför den här artikeln med alla dina vänner så att valarna kan räddas!