Schimpansen ”Mama”, 59, är sjuk och vägrar äta – titta när hon får ögonkontakt med livslånga vännen

Vi lever i en värld där det händer saker runt omkring oss konstant och ibland kan det vara svårt att ta in allt. Men sedan finns det några få ögonblick som är omöjliga att blunda inför. Ögonblick som berör vår själ och hjärta på djupet. Detta är ett av de ögonblicken.

Det handlar om ”Mama”. Hon är en 59-årig schimpans – och hon är dessutom den äldsta matriarken i den världsberömda schimpanskolonin på Royal Burgers Zoo i Arnhem, Nederländerna.

Nu hade tyvärr ”Mama” blivit allvarligt sjuk och närmade sig slutet av livet.

mama
Foto: Youtube

Jan Van Hooff, beteendeprofessor i biologi vid universitetet i Utrecht, och en av grundarna till Burgers-kolonin, har känt schimpansen ”Mama” sedan 1972.

När ”Mama” blev sjuk och närmade sig slutet av livet vägrade hon att äta och dricka. Alla i personalen  försökte mata men hon ignorerade dem.

Hennes vän kommer in

Men allt ändrades när hennes vän Jan närmade sig henne.

Till en början ignorerade hon visserligen Jans närvaro. Men när ”Mama” förstod att det var Jan, hennes vän sedan 40 år tillbaka i tiden, som kommit för att ta farväl av henne, förändrandes ”Mama”.

Foto: Youtube

Reaktionen när ”Mama” förstår vem det är som besökt henne är något som känns ända in i själen. ”Mamas” hjärtskärande känslostorm och glädje när hon kramar om Jan är något som lämnar få oberörda.

Hon till och med äter när Jan matar henne. ”Mama” blir som en ny schimpans i hans närvaro.

10 miljoner

Många säger att djur inte har några känslor och inte kommer ihåg, men jag är övertygad om att de som tycker så kommer att ändra uppfattning efter att ha sett det här klippet, som har sett av över 10 miljoner.

Foto: Youtube

Jag har nästan svårt att hålla tillbaka tårarna när jag ser klippet. Man ser så tydligt vilken speciellt relation som ”Mama” och Jan haft. Hon kommer ihåg honom som en pappa som tagit hand och brytt sig om henne under många, många år.

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/INa-oOAexno” /]

Dessvärre gick ”Mama” kort efter mötet med Jan.

Men hon gick bort utan smärta och hon var omringad av sina vänner, vilket är en stor tröst. ”Mama” levde ett mycket bra liv som ledare för schimpanskolonin och hjälpte oss människor att bättre förstå schimpansers beteenden och sociala liv. 

Det här klippet är en påminnelse till alla att ta vara på livet och ta vara på tiden med sina husdjur. De ger oss så mycket kärlek och glädje, därför är det viktigt att vi också visar dem uppskattning och kärlek. Gilla eller dela detta med dina nära och kära så att de också får ser det rörande ögonblicket mellan ”Mama” och Jan.

 

Här kan du kolla på en bonusvideo om 10 av världens största djur:

[arve url=”//csp.screen9.com/iframe/npdlaRsjuTlnXMJbn8y-Zj02jsPbtvxsHlclp7GV66mGzagp44FzOBTLcu8qLNM8?autoplay=1&mute=1″ aspect_ratio=”1:1″ /]