Sälunge fick avlivas i Skåne – människor kom för nära

Sälunge fick avlivas i Skåne – människor kom för nära

Polisen uppmanade folk att inte gå nära sälungarna, men allmänheten lyssnade inte.

Därför har en sälunge nu avlivats i västra Skåne, enligt Aftonbladet.

På söndagen fick polisen i västra Skåne in flera oroliga samtal från personer som trodde att flera sälungar var föräldralösa eftersom de låg ensamma på en strand i Helsingborg, enligt Aftonbladet.

Väntar på sina mammor på stranden

Men faktum är att sälungarna inte har utvecklat sina simkunskaper när de är så små. Så istället ligger de kvar uppe på stranden och väntar på sina mammor som är ute och fiskar mat.

– Eftersom ungarna inte är simkunniga lämnas de kvar på stranden. Det är inte ovanligt att de ligger där ganska länge innan mammorna kommer tillbaka med mat, säger Filip Annas, presstalesperson vid polisregion Syd till Aftonbladet.

Beundra sälarna på avstånd

Polisen i västra Skåne gick ut med ett inlägg på Facebook där de berättar om händelsen. Polisen ska ha meddelat information till allmänheten om att ungarna inte är i någon fara och att man respektfull ska beundra sälarna på avstånd. Mammorna kan ibland vara borta i flera timmar, till och med dagar, men de kommer tillbaka för sina ungar.

Struntade i uppmaningen – nu är sälungen död

Men detta ska inte ha respekterats och på söndagkvällen tvingades en övergiven sälunge avlivas.

”På grund av att allmänheten inte respekterade 100-meters avståndet kan det ha bidragit till att mamman inte vågade ta sig upp på stranden och övergav ungen som fick avlivas under söndagskvällen”, skriver på polisen i inlägget.

https://www.facebook.com/polisennordvastraskane/photos/a.1029642343719027/2883112721705304/?type=3&theater

Uppmaningen: Närma dig aldrig ungar i det vilda

Uppmaningen gick inte hela vägen fram och polisen vill nu vara ännu tydligare med att inte närma sig ungar i det vilda, eftersom att mammorna kanske inte vågar sig fram då. Sälungar kan även bli mycket stressade av människor.

”Vi kan inte nog understryka hur viktigt det är att inte närma sig sälungar som ligger på våra stränder eller på kobbar eller vid vikar. Sälungarna lämnas då de inte är simkunniga och det är inte ovanligt att mammorna är borta i flera timmar, ibland till och med i flera dagar, innan de kommer tillbaka och matar ungarna. Dessutom stressar närvaron av människor ungarna”, skriver polisen i västra Skåne på Facebook.

Detta får inte hända igen. Sprid gärna informationen vidare för att uppmana andra!