Regnskogen brinner kraftigt och förstör hem – då rycker mannen ut och räddar hjälplösa djur

Regnskogen brinner kraftigt och förstör hem – då rycker mannen ut och räddar hjälplösa djur

Amazonas regnskog brinner. Och den har tagit fart under Amazonas torraste period.

Samtidigt som tusentals hektar brinner upp, drabbas miljontals djur.

Just nu befinner sig djurkämpen Paul Rosolie ute i regnskogen för att rädda de hjälplösa djuren.

Organisationen ”Junglekeepers” arbetar för att behålla den ursprungliga regnskogen i Amazonas och dess djur som bor där. De arbetar för att främst stoppa den illegal nedhuggningen av regnskogen – som i sin tur påverkar djur och människor i synnerhet.

Jordens lungor brinner

Amazonas innehåller en tredjedel av världens skog och brukar kallas för ”jordens lungor” i olika sammanhang på grund av den mängd skog som släpper ut syre. Just nu brinner regnskogen, anledningen tros vara den extrema torkan och bristen på regn som är till följd av de rådande klimatförändringarna.  Branden har uppmärksammats på flera kändisars sociala medier.

Kändisar spred fake-bilder

Men många bilder som kändisarna har delat, har varit felaktiga bilder av skogsbränderna. Världsartisten Madonna delade till exempel en bild från 1989 på en brand i Amazonas regnskog och påstod att det var branden som härjar just nu. Även bland annat skådespelaren Leonardo DiCaprio delade en bild från ett annat årtal som inte överensstämmer med årets bränder. Detta enligt Expressen.

Regnskogen i Amazonas har brunnit tidigare, det är inte ett nytt fenomen. Men i år verkar debatten ha tagit fart och branden sprids i sociala medier och får människor att reagera.

Han räddar djuren i branden

Men mitt i allt det här kan jag inte låta bli att tänka på alla djur som far illa i och med branden. Djurkämpen och författaren Paul Rosolie befinner sig just nu ute i regnskogen för att rädda de liv som än så länge finns kvar.

”Miljontals djur som inte kan fly”

Amazonas är ett hem för 427 olika arter av däggdjur, 1300 fåglar, 378 reptiler och mer än 400 amfibier. Det finns fler arter av ett djur som vissa människor aldrig får se i Amazonas näringsrika skogsparti. När ett träd brinner upp kan det döda upp mot 1000 myror.

”Amazonas brinner så här varje dag. Det är på riktigt miljontals djur som inte kan fly just nu”, säger Paul Rosolie ett klipp han delat på sin Twitter.

Därför samarbetar Paul Rosolie med organisationen ”Junglekeepers” där de kämpar för att rädda så många djur som möjligt. Tyvärr har många djur redan mist sina liv och bara aska finns kvar.

Det är otroligt olyckligt att regnskogen brinner så här kraftigt. Miljontals djur svävar i livsfara, men tack vare Paul får djuren hjälp att evakuera tillfälligt och föras till säkerhet medan branden härjar. Nu hyllar vi Paul STORT för den fantastiska insatsen han gör för djuren! Utan honom skulle ännu fler liv förloras i och med skogsbranden. Sprid detta vidare om du också tycker att Paul gör en livsviktig insats!

Video: 10 av världens mest utrotningshotade djur