Örnen ville bli pappa så mycket att han började ruva på en sten – en dag får han chansen på riktigt

Vissa djur är naturliga föräldrar. Samtidigt som mammor kanske är mer kända för att vara uppmärksamma på omvårdnad, finns det också ofta mycket omtänksamma pappor.

Som Murphy, en skallig örn i ett fågelreservat som blev känd för att ta hand om en sten som om det vore hans eget ägg – men när en föräldralös örn behövde lite kärlek fick han en chans att bli pappa på riktigt i livet.

Murphy, en 31-årig flyglös skallig örn, lever i World Bird Sanctuarys i Valley Park, Missouri. Nyligen började hans vårdare märka något ovanligt med hans beteende.

Artikeln fortsätter under bilden.

Look at this beautiful photo of our Murphy by photographer Gary Cochard! Stunning! We’ve welcomed many new followers…

Posted by World Bird Sanctuary on Thursday, April 20, 2023

Murphy byggde ett bo i sin inhägnad, och personalen insåg snart att Murphy ruvade på en liten sten, som om det vore ett ägg.

Som vilken bra fågelförälder som helst, tog Murphy varsamt hand om stenen och skyddade den från att eventuellt komma till skada: enligt New York Times kunde Murphy som en ren försvarsmässig reflex, skrika på andra fåglar som kom i närheten.

Örnens ovanliga beteende förvirrade tydligen tillräckligt många besökare så att det sattes upp en skylt som förklarade situationen.

”Om du ser en örn som ligger nere i det bakre vänstra hörnet under en sten, så är det Murphy! Murphy är inte skadad, sjuk eller på annat sätt i nöd. Han har byggt ett bo på marken och ruvar mycket försiktigt på en sten! Vi önskar honom lycka till!”

Artikeln fortsätter under bilden.

Murphys berättelse blev viral på nätet. Vissa tyckte att det var roligt, men andra tyckte att det var tråkigt att Murphy älskade ett ”ägg” som aldrig skulle kläckas. Men djurhemmet försäkrade att den kala örnen hade det bra.

”Även om man kan känna sig ledsen över att Murphy har byggt ett bo och fostrar en sten som ett ägg, är det bara hans hormonella svar på våren”, skrev World Bird Sanctuary på Facebook. ”Murphy är inte ledsen.”

De förklarade att Murphy inte är ”ensam”, eftersom han delar hus med fyra andra skalliga örnar, som är ”otroligt bortskämda.”

Murphy kan inte flyga på grund av en skada på en av hans vingar, så han kräver permanent vård på djurhemmet.

I ett annat inlägg förklarade de också att de inte kunde förse honom med ett gås- eller hönsägg, som vissa har föreslagit, eftersom det skulle kunna utsätta fågelungen för fara.

Artikeln fortsätter under bilden.

Update on Murphy and his rock ❤️🦅Murphy and his rock have received a lot of attention recently! Although it might…

Posted by World Bird Sanctuary on Sunday, March 26, 2023

Men snart ingrep ödet och Murphy fick en oväntad möjlighet att bli pappa på riktigt.

Enligt World Bird Sanctuary blåste ett örnbo i Ste. Genevieve, Missouri, ner till följd av mycket hårda vindar. Det orsakade en av kycklingarnas död. Den andra ungen räddades och fördes till centrets djursjukhus.

De sa att fågelungen var ”blåslagen” men annars i bra form. De gjorde en plan för att introducera henne för en av sina vuxna örnar som fosterförälder … och de bestämde sig för att ge den ivriga pappa Murphy chansen att ta ansvaret.

Artikeln fortsätter under bilden.

Eaglet 23-126 is doing quite fine, as you can see here. Still begging for more food after gobbling down their morning…

Posted by World Bird Sanctuary on Sunday, April 16, 2023

”Murphys pappainstinkter var redan på högvarv, men vid 31 års ålder hade han aldrig fostrat en unge tidigare”, skrev de på Facebook. ”Det är definitivt en chansning, men också ungens bästa chans.”

”Det var ungefär som, hur kan vi inte göra det här?” berättade Dawn Griffard, verkställande direktören för fristaden för New York Times.

”Hur kan vi inte ge honom en chans?”

De skapade ett ”bebisnäste”, en låda gjord av träram och placerade den i Murphys inhägnad. Detta gjorde det möjligt för Murphy och örnen att vänja sig vid varandra samtidigt som de undvek risken för skador.

Murphy verkade acceptera barnet och hon släpptes ut ur ”bebisfängelset”. Tack och lov har Murphys skyddsinstinkter slagit in och han föder upp örnen som sin egen.

It’s just too much for the heart to handle. The fact that the chick’s face is blurry is incredibly endearing. That mouth…

Posted by World Bird Sanctuary on Wednesday, April 12, 2023

Djurcentret sa att han visade ”det beteende vi letat efter”:

”Han har svarat på bebisens pip och börjat skydda området”, förklarade de.

”Du kan definitivt se präglingen ske, vilket är precis vad vi ville,” sa Dawn Griffard till Times.

Murphy/RockBaby/Eaglet THE TIMELINEMarch 8 – Murphy begins incubating his rock / MurphyMania beginsApril 2 -…

Posted by World Bird Sanctuary on Monday, April 17, 2023

Vi är så glada att Murphy fick chansen att bli en riktig pappa och att han gör ett så fantastiskt jobb med att ta hand om denna lilla örn!

Dela gärna denna underbara historia! 🦅❤️