Foto: Facebook/Willowbrook Wildlife Center

Liten varelse faller från sitt bo – när gäng inser vad det är för fluffbollar bygger de genast ett nytt bo

När en liten hornuggleunge ramlade ut ur sitt bo och hamnade i en farlig situation kunde slutet för den varit nära.

Men lyckligtvis ryckte djurräddare från Willowbrook Wildlife Center i Illinois, USA, snabbt in.

När räddningsteamet kom till platsen såg de genast orsaken till olyckan – boet var i mycket dåligt skick.

Ugglor
Foto: Facebook/Willowbrook Wildlife Center

Sarah Reich, chefsveterinär och ansvarig på Willowbrook Wildlife Center, berättade för The Dodo att det inte är ovanligt att hornuggleungar ramlar ur sina bon. Hornugglor bygger nämligen inte egna bon utan använder gamla bon som andra djur har övergivit, vilka ofta är ganska ostadiga.

Ugglor
Foto: Facebook/Willowbrook Wildlife Center

Ugglorna fick hjälp

Turligt nog skadades inte den lilla ugglan av fallet. Efter en noggrann undersökning och några näringsrika måltider på centret började den återhämta sig.

Att sätta tillbaka uggleungen i det trasiga boet var inte ett alternativ eftersom det skulle vara farligt, både för den som ramlade och dess syskon som fortfarande var kvar i boet.

Att behålla ungen på räddningscentret var heller inte idealiskt eftersom för mycket kontakt med människor kan påverka dess naturliga utveckling negativt. Som Reich säger, ”Vi brukar säga att mamma gör det bäst.

Ugglor
Foto: Facebook/Willowbrook Wildlife Center

Byggde nytt bo

Därför beslutade teamet på Willowbrook Wildlife att göra något extra för denna lilla ugglan. De byggde en ny, stabil träplattform som hela ugglefamiljen kunde använda som bo. På så sätt kunde ungen säkert återförenas med sina föräldrar.

Kort efter att ungarna placerades i det nya boet anslöt sig föräldrarna till dem. Familjen slog sig snabbt till ro i sitt nya, säkra hem, och nu kan uggleungarna växa upp utan att oroa sig för fler fall.

Ugglor
Foto: Facebook/Willowbrook Wildlife Center

Innan de flyttade ungarna till det nya boet gjorde räddarna det så hemtrevligt som möjligt genom att fylla det med halm och lägga dit några möss för familjen att äta.

Willowbrook Wildlife Center har byggt många liknande plattformar för hornugglor genom åren, och det har visat sig vara mycket framgångsrikt och stödja flera generationer av ugglor.

Vi får många rapporter år efter år från människor som säger att djur återvänder till dessa plattformar för att bygga sina bon”, säger Reich till The Dodo.

Vilken smart och bra lösning!

LÄS MER: