Linda räddade livet på schimpanserna – titta nu när de återförenas 18 år senare

Det finns få saker som gör mig så förbannad som när vilda djur används för människans underhållning eller intresse. Ett exempel på det är dessa schimpanser, som var en del i det forskningsarbetet för att ta fram medicin mot hepatit.

När de väl lyckats ville ingen ha med schimpanserna att göra – men en ung kvinna vid namn Linda Koebner tog sig an uppdraget att ge dem ett dugligt liv, även fast de inte kunde leva i det vilda.

18 år senare var Linda tillbaka och träffade sina schimpanser Sparky, Swing och Doll för första gången.

Bildkälla: Youtube/argofilms

Första gången Linda Koebner träffade schimpanserna levde de i ett laboratorium som utförde djurtester. Redan som ung visste hon att hon ville jobba med apor och en dag när hon var 23 år gammal skulle det ske, och det för en riktigt god sak.

Blev ”mamma” åt schimpanserna

En dag behövdes inte aporna längre i labbet. Ingen var särskilt intresserad av att hjälpa dem, men Linda var ingen vanlig person.

Bildkälla: Youtube/argofilms

Hennes stora uppgift såg hon som att hjälpa aporna att acklimatisera sig till naturen igen och det var där hennes unika relation med aporna Swing, Sparky och Doll fick ett startskott.

Schimpanserna hade spenderat sina 6 första år i livet i laboratoriet. Ingen av dem hade sett solljuset på riktigt och universitetet som Linda studerade på ville försöka sätta dem i ett reservat.  Det var då chansen öppnade sig för Linda, som tog sig an att hjälpa dem.

Räddade deras liv

Deras nya hem blev på en stor ö i Florida, USA. Trots den fina och framför allt stora inhägnaden var schimpanserna rädda och ville till en början inte lämna sina burar. Inte konstigt kanske, om man varit inlåst och behandlad långt ifrån hur ett djur bör behandlas under sex långa år.

Bildkälla: Youtube/argofilms

Linda gav all sin tid till schimpanserna och såg till att de fick all kärlek, mat och bus som de orkade med. De började sakta men säkert acklimatisera sig och efter fyra långa år var det dags för Linda att lämna.

Schimpanserna kunde inte släppas ut i frihet på grund av att de inte skulle ha klarat sig och de blev kvar på det härliga reservatet. Linda fortsatte sin karriär – men 18 år senare skulle hon återvända.

Återförenades efter 18 år

Tillsammans med ett filmteam reste hon till Florida för att träffa Sparky, Doll och Swing för första gången på så många år. Hon kom dit, fick syn på en av dem och skrek ”kommer du ihåg mig?”

Bildkälla: Youtube/argofilms

Vissa djur glömmer helt enkelt inte människor och vad de gjort. Alla tre schimpanser blev nyfikna och närmade sig sakta. Linda var nu på deras lilla ö – och Swing var den som närmade sig fortast.

Plötsligt gjorde han någonting chockerande. Swing sträckte ut sin hand mot sin ”mamma” Linda – och de två omfamnade varandra.

Tårfyllt kramkalas

Doll kom tätt efteråt och Linda kunde inte hålla tårarna borta. Hon kysste och kramade sina älskade apor som hon under så många år hjälpt.

Efter alla år i ovisshet var det uppenbart att de fortfarande älskade varandra!

I spelaren nedan kan du själv se den underbara återföreningen mellan Linda och schimpanserna Swing, Doll och Sparky.

Linda är en riktig hjälte som tog hand om och räddade schimpanserna.  Dela artikeln för att uppmärksamma hennes livsviktiga och underbara insats!