Lejonungarna flyr kriget i Ukraina – är äntligen i säkerhet

Lejonungarna flyr kriget i Ukraina – var de hamnat idag smälter tusentals hjärtan

Rysslands krig mot Ukraina fortsätter och oerhört många liv har påverkats av hemskheterna.

Förutom alla människor som fallit offer för våldet så har även landets djur satts i en oerhört tuff sits.

Nu har äntligen en syskonskara med lejonungar lyckats komma säkert därifrån till sitt nya hem i Minnesota, USA.

Innan kriget bröt ut i Ukraina hade ett djurcenter lyckats rädda fyra små lejonungar från olaga djurhandel här i Europa.

Prada, Taras, Stefania och Lesya togs väl omhand i Ukraina, men som alla vet invaderades landet den 24 februari i år av Ryssland.

Lejonungarnas första år har helt enkelt bestått av extrem osäkerhet, och plötsligt var det inte säkert om de skulle överleva eller ej.

Såg till att rädda lejonen

Men som tur är finns det riktiga eldsjälar därute som kämpar för att alla djur ska ha det så bra som möjligt. Och i början av månaden fick lejonungarna äntligen komma till säkerhet.

”Räddningsgruppen hade ofta ingen uppkoppling eller elektricitet, men de var fast beslutna om att försätta dessa ungar i säkerhet,” har Tammy Thies, VD för The Wildcat Sanctuary som räddade lejonen, berättat för The Dodo.

Med donationer och bidrag lyckades räddningscentret få lejonen från Ukraina till USA, men resan var definitivt inte enkel.

”Så många detaljer”

Det hela började i Odessa och därifrån transporterades de små liven till Kiev. En resa som i sig innebar stora risker.

Efter det förflyttade sig gruppen till en djurpark i Polen, där de försattes i karantän en hel månad innan de skulle transporteras till Minnesota.

”Så många detaljer behövde stämma perfekt överens för att det här skulle vara möjligt,” har Thies sagt till The Dodo.

Men snart var samtliga lejonungar i en bil påväg till flygplatsen i Warszawa och efter kontroller och veterinärbesök fick de äntligen komma ombord.

”Den 10 timmar långa flygturen från Polen till Chicago var första gången vi alla kunde andas ut,” har Thies förklarat för sajten, ”vi visste inte att räddningsaktionen skulle gå vägen förrän vi äntligen satt på planet.”

Nu är de i säkerhet

När de väl kom fram var lejonungarna förvånansvärt oberörda av det hela. Efter lite vila började de genast upptäcka sitt nya hem och de blev snabbt bekväma.

”De har varit så orädda och så anpassningsbara,” säger Thies till The Dodo. ”De har haft varandra som stöd och jag tror det har byggt på deras självförtroende.”

Planen är att de ska stanna på ”The Wildcat Sanctuary” resten av livet.

Vilken fantastisk insats, tusen tack för att ni räddade dessa små lejonungar!