KLART: Frankrike förbjuder vilda djur på cirkus – samt delfinarier

Frankrike tar ett stort språng för djurens rättigheter.

Under tisdagen meddelade landets regering att vilda djur på cirkus förbjuds.

Dessutom säger Frankrike nej tack till såväl pälsdjursuppfödning som delfinarier.

Många djurrättsorganisationer har drivit problematiken med att vilda djur inte mår bra av att vara på cirkus.

Enligt Djurens rätt kan resandet och transporten orsaka stor stress för djuren. Dessutom tränas djuren hårt sedan födseln, de tvingas göra onaturliga konster och kan riskera att skada sig.

Med det sagt har allt fler länder de senaste åren valt att införa förbud mot vilda djur på cirkus, sedan frågan lyfts på politisk nivå. Senast i raden var Litauen, som tog beslutet så sent som häromdagen.

vilda djur på cirkus
Foto: Shutterstock

Namninsamling i Sverige

Här i Sverige lämnades en namninsamling mot vilda djur på cirkus, med 155 139 underskrifter, in till regeringen 2016.

Insamlingen initierades av Newsner och Djurens rätt och därefter har restriktioner införts om vilka arter som får användas – bland annat är det numera förbjudet att ha elefanter på cirkus i Sverige.

Däremot finns inget heltäckande förbud om vilda djur på cirkus i den svenska lagstiftningen.

Foto: Shutterstock

Frankrike förbjuder vilda djur

Nu meddelar alltså Frankrikes regering att landet sällar sig till de länder som förbjuder vilda djur på cirkus. Enligt Svenska Yle gäller förbudet cirka 80 cirkusar med sammanlagt cirka 230 djur.

– Björnar, tigrar, lejon, elefanter och andra vilda djur kommer inte att tillåtas på cirkusar, sa miljöminister Barbara Pompili enligt Svenska Yle under en presskonferens på tisdagen.

Under presskonferensen meddelade även miljöminister Barbara Pompili att fler förändringar följer i lagstiftningen för djur. Bland annat förbjuder landet delfinarier, som håller delfiner och späckhuggare i fångenskap.

delfinarier
Foto: Shutterstock

Avvecklar sin pälsdjursuppfödning

Landet meddelar även att de ska avveckla sin pälsdjursuppfödning, en fråga som fick stor uppmärksamhet i somras då grava missförhållanden på franska minkfarmer avslöjades.

Frankrike blir enligt Djurens rätt därmed det 16:e landet i Europa som har, eller kommer, att förbjuda pälsdjursuppfödning.

 – Pälsdjursindustrin faller i land efter land. Tyskland, Polen, Belgien, Storbritannien, Norge, Nederländerna och nu också Frankrike. Ska vi i Sverige bli sist kvar i Europa med vår pälsdjursindustri?, säger Anna-Clara Acevedo, politisk sakkunnig på Djurens Rätt, i ett pressmeddelande.

Heja Frankrike! Nu hoppas vi att fler länder kämpar för djurens rättigheter och gör samma sak.

I Sverige finns alltså restriktioner mot vissa arter på cirkus, men inget heltäckande förbud mot vilda djur. Det finns inte heller något förbud mot delfinarier i Sverige. DELA den här artikeln för att uppmärksamma frågan så att ett förbud kan införas även i Sverige!