Karantäneffekt: Här lyckas de fånga vackra snöleoparden på bild – första gången på flera år

Coronautbrottet har tvingat miljoner människor runt om i världen att sätta sig i karantän. Detta är en av alla åtgärder som vidtagits för att förhindra spridningen av viruset, men det har också haft positiva effekter på naturen och vårt djurliv.

Medan många platser i världen har satts i karantän, har naturen och djurlivet frodats. Det har rapporterats om djur som tagit över gatorna i olika städer, och om de positiva effekter som isoleringen har haft på luften.

Nyligen kunde vi även berätta om tusentals sköldpaddor som tog över en folktom strand i Indien och lade ägg mitt på ljusa dagen, för första gången på sju år.

Inte setts på flera år

Nu rapporteras det om ytterligare ett vackert exempel på hur karantänen har gett positiva effekter för djurlivet. Detta då djur som verkade utrotningshotade nu återvänder till sina naturliga habitat.

De senaste dagarna har en snöleopard, ett av världens mest mytomspunna djur, skådats i Ryssland för första gången på flera år. Detta skriver TN.

På grund av turisternas frånvaro i Saylyugemsky nationalpark i södra Ryssland, lyckades biologen Alexey Kuzhlekov fånga en hona på bild i ungefär 30 sekunder.

”Fick ögonkontakt”

”Jag gick längs parken och följde fotstegen efter en man när jag fick syn på en väldigt stor art som inte tidigare fångats på bild. Det var nödvändigt att fotografera den för senare identifikation. Vi fick i princip ögonkontakt. Avståndet mellan oss var inte mer än 20 meter. Jag tog försiktigt upp kameran och började fota”, säger Alexey Kuzhlekov enligt TN.

Han fortsätter:

”Jag ska försöka ta nya foton på snöleoparden så att folk kan titta på dem, se att de lever och att vi skyddar dem.”

snöleopard
Foto: Shutterstock (arkivfoto)

Det är för närvarande inte känt exakt hur många snöleoparder det finns i världen. Men det uppskattas att de är färre än 5 000 kvar. Snöleoparden lever på höjder över 6 000 meter, skriver Clarín.

Även om coronaviruset är hemskt, så är det mäktigt att se hur naturen återhämtar sig och kommer tillbaka.

Dela gärna vidare så att fler där ute kan få se dessa fantastiska bilder på snöleoparden!