Här tar sköldpaddorna över folktomma stranden och lägger ägg mitt på dagen – första gången på 7 år

På grund av det rådande coronautbrottet har flera länder tvingat sina invånare att gå in i karantän, för att minska smittspridningen.

Det har å andra sidan inneburit att naturen har börjat ta tillbaka sina marker.

Ett vackert exempel på det, är den här synen på stränderna i Indien.

Då hela Indien har satts i karantän för 21 dagar framåt, har ett överraskande fenomen observerats på stränderna i östra Indien.

Stränderna i delstaten Odisha är nämligen hem till de ovanliga havssköldpaddorna Olive Ridley, som varje vår kommer för att lägga ägg.

När stränderna nu är helt folktomma, dök tusentals sköldpaddor under dagtid upp på två stränder i Odisha för att lägga ägg – för första gången på sju år.

Lokala myndigheter säger till Mongabay-India att fenomenet vid floden Rushikulya River inträffade för första gången på sju år.

”Förra gången vi såg havssköldpaddorna lägga ägg under dagtid var 2013. Vanligtvis kommer de till stränderna för att häcka bara under nätterna. Mars i år var speciellt för oss eftersom vi såg arten besöka platsen både på natten och även under dagen, i lika stora antal”, säger talesperson Amlan Nayak.

Sköldpaddorna har dessutom dykt upp i stora antal på Gahirmatha-stranden i Indien. Detta är de två huvudhäckningsplatserna för Olive Ridley-sköldpaddorna, även om de ibland ses vid Maharashtra och Andaman-öarna.

Häckningen i Rushikulya är ett årligt fenomen där honorna simmar uppför kusten för att förbereda sina häckningsplatser och lägga sina ägg. Masshäckningen kallas arribadas, ett spanskt ord som betyder ankomst.

Vid stranden Gahirmatha dök så många som 420 000 sköldpaddor i år upp för häckningen. Antalet vid Rushikulya-stranden var 370 000 sköldpaddor.

Det uppskattas att mer än 6 miljoner ägg har lagts, enligt News18!

Normalt dyker hundratals människor upp varje år för att se fenomenet, men på grund av karantänen i år, lämnades sköldpaddorna i fred.

För att öka säkerheten mot tjuvjägare har djurskyddsinspektörer patrullerat områdena där sköldpaddorna befunnit sig.

Talesperson Amlan Nayak säger också att det finns två trålare, två motorbåtar och en träbåt som kontrollerar området för att hindra fiskare från att äntra kusten.

Även om coronaviruset är hemskt på alla sätt och vis, är det häftigt att se hur naturen återhämtar sig och kommer tillbaka.

Dela gärna den här artikeln med dina vänner, om du tycker att sköldpaddorna bored få lugn och ro under sin häckningsperiod även i framtiden!