Joachim mötte varg på svensk motorväg – fångade rovdjurets hårresande drag: ”Flåsade och skakade”

När Joachim ”Jocke” Fredriksson från Surahammar var påväg hem från en fisketur såg han en varg springa runt på motorvägen.

Han agerade snabbt och lyckades fånga hela händelseförloppet på film, något som SVT tidigare rapporterat.

Nu berättar han om det kusliga mötet med den stora vargen för Djurbibeln.

Jocke Fredrikssons påskafton började lugnt och stillsamt. Han hade varit och fiskat med kompisen Marco Haavisto och det var dags för vännerna att bege sig hem.

De gav sig ut på väg 66 mellan Fagersta mot Virsbo när bilen framför dem plötsligt tvingas tvärnita. Då dyker en en hundliknande pälsvän upp framför den stannade bilen.

Bilen framför drog iväg och när Jocke åkte lite närmare insåg han vad det var som rörde sig på vägen – nämligen en varg.

– Jag och min kompis såg det och bara ”vad i helvete, det är ju en varg”, vi var helt chockade. Den stod mitt framför bilen, en stor varg, säger Jocke till Djurbibeln.

Jocke fick ett samtal när han skulle börja filma

Jocke agerade snabbt och plockade fram telefonen för att filma vargen när han plötsligt fick ett samtal på mobilen. När han väl kunde filma igen gjorde han det med skakande hand.

– Det blir lite panik för att jag vill få igång kameran och börja filma, säger han.

Han klickar upptaget och förklarar att det tog tid från filmen som hade kunnat bli längre om det inte vore för det dåligt tajmade samtalet.

– Jag var så irriterad, fan att han ringde, det hade säkert kunnat bli 10-15 sekunder mer på vargen om inte han hade ringt.

Vargen såg stressad ut

I videon ser man att Jocke vevar ner rutan men drar upp den snabbt igen. Han förklarar att det var på grund av vargens stressade och smått aggressiva tillstånd.

– Jag har inget ljud med för jag vill inte dela ljudet i filmen men precis när jag vevar ner rutan och sträcker ut handen för att jag ska filma börjar den tugga på vajern. Och jag ser ju att den flåsar och skakar och tänkte ”nej den är ju sjuk, den har ju rabies eller någonting”, säger Jocke.

Kompisen förklarade att beteendet troligen handlade om att den var rädd och stressad men Jocke tänkte inte ta några risker och drog upp rutan igen.

– Då vevar jag upp rutan igen, det var liksom en reaktion, man vet ju aldrig. Man var nästan i chocktillstånd, man visste inte vad man sa, berättar Jocke och skrattar.

Tillslut ser man hur vargen lyckas ta sig bort från vägen mot viltstängslet innan Jocke åkte vidare.

Foto: Privat

En ny vargspaning gjordes några mil bort

Och det verkar som att den rädda vargen lyckades ta sig långt. Senare samma kväll skrev nämligen en annan person om en vargspaning i den närliggande orten Skinnskatteberg i en grupp på Facebook.

Då hörde Jocke av sig och de båda kände sig säkra på att det var samma varg som hade vandrat dit.

– Då hade jag skickat min kompis två stillbilder och de sa ”Ja den ser likadan ut”, så den har ju tagit sig ut från stängslet och kommit iväg. Hade den blivit påkörd hade man nog hört om det, säger Jocke till Djurbibeln.

Foto: Privat

Har sett spår av varg tidigare

Jocke berättar at det är första gången som han ser en vild varg på det här sättet. Men det är inte första gången han känner deras närvaro.

Förra sommaren lyckades nämligen hans granne i Surahammar fånga en varg på film, precis utanför Jockes dörr.

– Förra sommaren fick han bilder på en varg som gick här och det är bara typ tio meter utanför min dörr nere på vägen, säger han.

Jocke har även sett vargspår när han har varit ute på promenader. Han minns ett specifikt tillfälle där han var ute och gick en kväll och inte såg andra spår än sina egna. När han sedan skulle gå samma vända dagen efter såg han två olika vargspår längs samma väg.

– Och det var knappt snö i dem, och det hade snöat på morgonen innan så de kunde inte ha varit mer än en timme gamla. Då fick jag rysningar i kroppen, jag var ju helt själv, ingen hade hört mig, säger han till Djurbibeln och fortsätter:

– Det kanske var 1500 meter till vägen. Jag lovar dig, jag vände mig säkert om en 5-6 gånger och titta så att det inte var någonting där, säger Jocke och skrattar.

Här syns Joachims klipp på P4 Västmanlands Facebook.

Vilken tur att att vargen klarade sig undan bilarna!