Hon tvingar sin räv att bli vegan – och väcker ilska på sociala medier

I dagens samhälle, i alla fall för oss här i västvärlden, finns det oändliga möjligheter att anpassa vår kost efter behov och vilja.

Glutenallergiker kan äta både pizza och bröd, och laktosintoleranta kan ha  havremjölk i kaffet. Och för dem som väljer att inte äta kött finns det massor med alternativ att använda istället.

Att äta mindre kött är något som många människor strävar efter idag. Dels för vår egen hälsa, men också med omtanke om djuren.

Bloggaren Sonia Sae är en av dem som valt bort animaliska produkter helt. Men hon nöjer sig inte där. Hon har även gjort sin tama ökenräv till vegan.

Men det här är något som väckt starka reaktioner på nätet.

Ökenrävar, eller fennek som de också kallas, är en liten nattaktiv räv som förekommer i Sahara i Nordafrika. De tillhör den minsta arten av hunddjur i världen och har en liten kropp, ljus päls och stora öron.

Ökenrävar är inte tillåtna som husdjur i Sverige, eftersom de är vilda djur. Men i vissa andra länder är det tillåtet för privatpersoner att ha dem som husdjur.

Bloggaren och veganen Sonia Sae bor i Barcelona i Spanien, och hon har tagit hand om ökenräven Jumanji sen 2014. Hon ger honom endast vegansk kost.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2501905203368005&set=pcb.2501905730034619&type=3&theater

 

Ökenrävens naturliga kost i det vilda består till största del av animalisk föda i form av smågnagare, ödlor, fåglar, ägg och insekter. Men de äter även frukt, löv och rötter. Den växtliga dieten utgör cirka 10 procent är viktig för räven i det vilda, eftersom de lever i mycket torra områden och sällan eller aldrig dricker vatten. Mycket av vattenbehovet täcks istället av vätskan i deras växtföda.

Men Jumanji är en tam ökenräv och hans kost skiljer sig markant från hans vilda släktingar. Hans matte Sonia anser nämligen att alla djur förtjänar att leva, och att döda ett djur är likställt med mord. Därför får inte heller Jumanji äta något kött.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2501905366701322&set=pcb.2501905730034619&type=3&theater

Har väckt ilska på nätet

Men hennes beslut har väckt starka reaktioner bland följarna på sociala medier. I synnerhet eftersom Jumanji har flera hälsoproblem. Han har bland annat tappat en del av sin päls och utvecklat allergier.

En av dem som har reagerat starkast är Alice Natanya Moore. Hon har publicerat flera inlägg på Facebook där hon anklagar Sonia Sae för djurplågeri.

”De (ökenrävar, reds anm) är INTE allätare. Om du ger en ökenräv en sådan diet kommer de att bli sjuka, det är inte tillräckligt för dem. I det vilda äter de 90 procent kött och insekter. De andra 10 procenten består av rötter och frukter, men det är bara ett supplement och ska inte vara en stor del av deras diet.” skriver hon.

Alice jämför även bilder på hur Jumanji brukade se ut innan vegankosten…

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2502516069973585&set=pcb.2501905730034619&type=3&theater

 

…med hur han ser ut idag:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2501905156701343&set=pcb.2501905730034619&type=3&theater

 

Alice inlägg har fått över 24 000 delningar och många blir upprörda över Sonias behandling av ökenräven. Det har till och med gått så långt att Sonia har anmälts till djurskyddsorganisationer i ett försök att få dem att omhänderta Jumanji. Men det har inte gått att genomföra eftersom de spanska djurskyddslagarna inte förbjuder denna typ av kosthållning för tamdjur.

Men Alice har inte gett upp, utan fortsätter uppdatera sina följare på Facebook om Jumanji och uppmanar fler att agera mot detta.

Sonia Sae däremot slår ifrån sig alla anklagningar om djurplågeri. Hon säger att Jumanjis håravfall beror på pollenallergi och att han bara lider av detta på våren och sommaren – och det gjorde han även innan har gick över till vegansk kost. Hon menar vidare att den nya veganska kosten har fått Jumanji att må bättre, och att bilderna som Alice säger är tagna när räven ser sjuk ut i själva verket är tagna när han åt animalisk kost.

Most of the famous internet photos that the person who started all this lies used were taken in 2015. When Jumanji was…

Posted by Sonia Sae on Saturday, March 10, 2018

Vad tycker du om Sonias beslut att mata sin räv med vegansk kost? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarerna.