Glädjebeskedet: Skottland förbjuder vilda djur på cirkus

Skottland är först ut i Storbritannien att förbjuda vilda djur på kringresande cirkus, skriver tidningen The Guardian.

Det är en stor seger för djuren och kommer förhoppningsvis inspirera fler länder att ta efter!

Vilda djur hör inte hemma på cirkus. Det är inte naturligt för dem att göra konster eller stå på scen – och inget vilt djur mår bra av att resa runt i ett cirkussällskap.

I går eftermiddag tog ytterligare ett land ett steg i rätt riktning. Skottland förbjuder nu kringresande cirkusar att använda sig av vilda djur i sina föreställningar.

Viktig handling

Förslaget lades fram av parlamentsledamoten Roseanna Cunningham.

”Det här är en viktig handling som inte bara hindrar resande cirkusar från att visa vilda djur i Skottland i framtiden, det demonstrerar även för resten av världen att vi är ett av många länder som inte längre tolererar att vilda djur behandlas på det här sättet.” säger Roseanna Cunningham i ett uttalande.

Hoppas det ska inspirera fler

Djurrättsorganisationer i Storbritannien hoppas nu att förbudet i Skottland ska inspirera England att göra samma sak. Där lades ett förslag om att förbjuda vilda djur på cirkus redan 2013, men trots ett brett stöd från både politiker och allmänheten så har lagförslaget ännu inte blivit verklighet.

I Sverige finns fortfarande inget förbud mot vilda djur på cirkus, bara vissa typer av djur har förbjudits.

Stöd ALDRIG cirkusar som använder sig av vilda djur.

Dela gärna den här artikeln vidare om du också tycker att vilda djur på cirkus borde förbjudas i Sverige – och resten av världen.