GLÄDJEBESKEDET: Elefanter totalförbjuds på svenska cirkusar – efter folkets vrede

I dag kom glädjebeskedet som Sveriges djurvänner har väntat på.

Elefanter och sjölejon totalförbjuds på svenska cirkusar.

Den nya djurskyddslagen träder i kraft i april nästa år, meddelar regeringen i ett pressmeddelande.

 

FOTO: Youtube

I januari tidigare i år presenterade regeringen ett förslag på en ny djurskyddslag som förbjuder elefanter och sjölejon på svenska cirkusar. Det var ett steg i rätt riktning.
– Vi gläds idag åt denna framgång! Djur är inte underhållning och äntligen får vi svart på vitt att djur som elefanter och sjölejon inte hör hemma på cirkus, sa Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Svenska folkets protester gav resultat

Det har länge funnits en stor folklig opinion mot att förbjuda elefanter på cirkus. 2015 startade Newsner och Djurens Rätt kampanjen #IntePåCirkus med syfte att få till ett förbud av vilda djur på cirkus. Hela 155 319 svenskar skrev på protestlistan som sedermera lämnades in till regeringen.
– Kampanjen har nått stor framgång och slagit alla våra tidigare rekord. Under det första dygnet skrev mer än 25 000 personer på namninsamlingen, vår webbsida slog besöksrekord och nu är detta vår största namninsamling genom tiderna, sa Peter Nilsson, kampanjsamordnare på Djurens Rätt.

Historiskt beslut

Nu står det äntligen klart att elefanter och sjölejon förbjuds på svenska cirkusar. Detta historiska beslut klubbades igenom i dag och den nya djurskyddslagen träder i kraft i april nästa år. Samtidigt vill regeringen starta en utredning om att införa obligatorisk märkning och registrering av katter.
– Det skulle ge betydligt bättre kontroll än i dag på vem som äger en katt, säger Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister (S) till Aftonbladet.

Förbjudet att överge husdjur

I den nya djurskyddslagen ingår även ett förbud mot att överge husdjur. Det kommer exempelvis inte vara tillåtet att lämna en sommarkatt åt sitt öde.
– Den som äger katten har ett ansvar. Kan man inte finna vem som äger den så har länsstyrelsen enligt den nya lagen en skyldighet att omhänderta djuret, säger Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister (S) till Aftonbladet.

Det här är en stor seger för alla som kämpat så länge för att få till ett förbud. Men framför allt är det en seger för alla djur som slipper plågas i underhållningssyfte! Tack till alla er som visat ett enormt engagemang i frågan. Tillsammans kan vi göra skillnad! 

DELA vidare detta glädjebesked!