Giraffunge möter sin pappa för första gången – jättens nästa drag har setts av tiotusentals

I flera år har giraffens situation i världen varit hotad.

För över 30 år sen fanns det 157 000 giraffer i världen – år 2016 hade arten krympt med 38 procent till bara omkring 97 000 giraffer. Därför tog internationella naturvårdsunionen (IUCN) beslutet att rödlista giraffen, vilket betyder att den klassas som utrotningshotad.

Samma bedömning gör Världsnaturfonden, WWF.

– Endast 5 200 nordliga giraffer finns kvar vilket sannolikt skulle innebära att arten klassades som starkt hotad (endangered) om IUCN ändrade taxonomin efter de nya genetiska rönen. Även nätgiraffen, som minskat dramatiskt på kort tid, borde nog klassas som starkt hotad, skriver WWF.

”Har blivit förbisedda”

Man tror att bland annat illegal jakt, konsekvenser av inbördeskrig samt inkräktande på giraffens naturliga miljö har drivit arten mot utrotning, skriver IUCN.

– Dessa vänliga giganter har blivit förbisedda. Det är välkänt att afrikanska elefanter har problem och att det kanske finns strax under en halv miljon kvar. Men vad ingen har insett är att det finns betydligt färre giraffer, som redan har blivit utrotade i sju länder, sade zoologen Sir David Attenborough då, till The Guardian.

På Seneca Park Zoo tar man hand om flera av dessa Masai-giraffer som riskerar utrotning i det vilda. Förra våren välkomnade man en nyfödd liten vän, och i klippet nedan som redan visats över 80 000 gånger kan vi se hur han välkomnas av sin mamma Iggy och pappa Parker.

Det hela blir ett ordenligt kramkalas!

Vi hoppas på det bästa för denna lilla giraff-familj och förstås för hela arten! Det är så viktigt att vi bevarar djuren på vår jord.

Dela gärna inlägget om du håller med.