Enorma valhajen plågas av vasst fiskenät – titta nu hur djurvännen vågar agera hjälte

Jag har sagt det förut, och jag säger det igen: Människor som instinktivt agerar och hjälper djur i nöd har en alldeles speciell plats i mitt hjärta. Särskilt om risken för att själva fara illa är hög.

Det tyder på att man förstår någonting mycket grundläggande om att leva på denna planet: Det är inte bara vi människor som ska leva här – utan också djur och natur. Därför måste vi ta hand om varandra.

Dessa dykare har en mycket speciell plats i mitt hjärta, och jag tror att denna valhaj också håller dem varmt om hjärtat.

Denna händelse utspelade sig 2016 runt Socorroön på Mexikos västkust. En grupp dykare var ute på en tur och stötte då på en enorm valhaj. Den såg plågad ut och när dykarna simmade närmare förstod de varför. Ett stort, vasst fiskenät satt runt dess mage och plågade valhajen svårt. För att rädda fiskens liv var de tvungna att agera.

djurhjälte, valhaj, rädda, fiskenät
Foto: Youtube.

Världens största haj

Dykarna blev naturligtvis storögda när de såg valhajen. Valhajen är världens största haj och världens största levande fiskart. Det finns historier om valhajarna som varit upp till 20 meter långa. Arten är utrotningshotad och i stort behov av att bli omhändertagna och inte uppfiskade av giriga jägare.

Detta visste förmodligen dykarna när de såg fiskenätet runt fiskens barm. De visste förmodligen också att valhajen äter växter och är en fredlig varelse. Men trots detta är det väldigt modigt att simma fram och agera. För det var vad de bestämde sig för att göra.

djurhjälte, valhaj, rädda, fiskenät
Foto: Youtube.

Djupa sår – behöver hjälp

När dykarna simmar fram ser de hur fiskenätet sitter djupt och skapar stor smärta hos valhajen. En av dykarna har med sig en kniv – och börjar direkt att jobba på att kapa fiskenätet. Det syns på fiskenätet att det har suttit där under lång tid. Jag vågar inte ens föreställa mig hur länge den här fisken varit svårt plågad.

30 sekunder efter arbetet påbörjats lossnar fiskenätet – och valhajen är fri efter, vad som kan vara, år av ett liv i bojor.

djurhjälte, valhaj, rädda, fiskenät
Foto: Youtube.

Hyllas av miljoner djurvänner

De otroliga bilderna visar dykarnas hjälteinsats i det stora blå – och hur en utrotningshotad art räddas. Över fyra miljoner djurvänner har berörts av bilderna som visar exakt hur vi måste agera på denna planet. För djuren, naturen och människornas skull. Titta på klippet här nedanför.

https://www.youtube.com/watch?v=bYxsoLELIuI

Dessa dykare har onekligen speciell plats i mitt hjärta. De tog mod till sig och agerade för den här planetens bästa. Vi får aldrig bli giriga och låta våra liv gå ut över djur och natur. Detta är en ovärderlig påminnelse om just detta.

Nu delar vi vidare dessa fantastiska bilder för fler att upptäcka. Om en delning kan göra vår planet till en lite bättre plats, så är det värt det.