Elefanterna satt fastkedjade och plågades i 50 år – bilderna från när de äntligen befrias väcker känslor

Elefanter är ståtliga djur med ett starkt intellekt och gott minne. Har de en gång behandlats illa så är det inget som de glömmer i första taget.

Tyvärr behandlas oerhört många elefanter illa varje dag och tusentals sitter i fångenskap över hela världen.

Det här är berättelsen om elefanterna Mia och Sita, som plågades i 50 år tills de fick smaka på friheten.

Enligt föreningen Försvara Elefanterna finns det omkring 400 000 afrikanska elefanter kvar i Afrika i dag. Av den mindre asiatiska elefanten finns det uppskattningsvis endast 30 000.

I Afrika är det största hotet mot elefanter jakten efter elfenben, som används både till sniderier och som medicin i vissa kulturer.

I Asien är det istället turism- och nöjesindustrin som är elefantens största hot. Elefantungarna tas från sina föräldrar i tidig ålder för att utsättas för grymma träningsmetoder, så att de ska lyda människorna.

Plågades i 50 år

För elefanterna Mia och Sita har livet i Indien varit tufft. I hela 50 år satt de fastkedjade och kunde inte röra på sig.

När de upptäcktes i fångenskapen så hade de flertalet skador, speciellt runt benen där kedjorna suttit.

Lyckligtvis så upptäcktes de av djurrättsorganisationen Wildlife S.O.S som efter ett gediget arbete lyckades befria Mia och Sita efter ett långt liv i kedjor.

I ett inlägg på Facebook beskrev djurrättsorganisationen Mia och Sitas situation och delade hjärtskärande bilder på deras skador.

Både Mia och Sita har väldigt smärtsamma fötter. För Sita förvärras hennes situation av det faktum att hon har en dåligt läkt fraktur i frambenet som har begränsat hennes rörelse… vilket hindrar henne från att ligga ner och vila. Vi vet att det har gått minst ett år sedan hon låg och sov”, skrev Wildlife S.O.S i inlägget.

Förstod snabbt att de blivit fria

Efter att Mia och Sita befriats så togs de till ett vårdcenter för elefanter i Mathura, Indien. Det var en lång väg att åka, men skötarna märkte att de stackars elefanterna började förstå att de var fria. Längs med vägen vinkade Sita till och med till förbipasserande med snabeln.

Direkt när de anlände till sitt nya och trygga hem så visade elefanterna sin lycka. Sita klev redan första dagen ner och badade i dammen, vilket troligtvis var första och enda gången på 50 år.

Mia gick direkt och lade sig för att sova, något som hon inte kunnat göra under lång tid.

Lyckan i friheten

Sedan de fick sitt nya liv långt från fångenskapen så visade Mia och Sita tydliga tecken på välmående. Här får de springa runt fritt och leka med andra elefanter. När som helst kan de också ta sig ett bad i poolen.

Mia och Sita verkar så mycket lyckligare redan”, sa Kartick Satyanarayan, medgrundare av Wildlife S.O.S, i ett pressmeddelande.

”Det är nästan som att de känner att de kommer att få ett lyckligare liv där de inte kommer att tvingas uppträda på cirkus längre – ett liv där deras värkande och smärtsamma leder kommer att få vila och den vård de förtjänar.”

Det är verkligen hemskt att de skulle behöva leva ett så långt liv fastkedjade och utnyttjade till underhållning…

Men det är samtidigt fantastiskt att få se att deras liv till slut fick en så fin vändning.

Tack till Wildlife S.O.S för att ni befriade dessa underbara djur!