Efter att ha varit instängd i 35 år – världens ensammaste elefant får äntligen lämna djurparken

Foto: Free Kavaan/Facebook

Efter att ha varit instängd i 35 år – världens ensammaste elefant får äntligen lämna djurparken

Elefanten Kavaan har levt tre decennier bakom lås och bom.
Utan den frihet som hans elefantvänner i djungeln alltid har haft.

I stället har Kavaan levt i samma djurpark i Pakistan i hela 35 års tid.

Ända sedan hans födsel har den stora elefanten i stort sett fått tillbringa sina dagar inne på Islamabad Zoo. Han kom till Pakistan som en statsgåva från Sri Lanka, för att markera de goda relationer mellan länderna.

Genom årens lopp har folk protesterat och tyckt att elefanten, som till och från haft sviktande hälsa, i stället ska få komma till ett djurhem där han kan anpassas till det normala. Artisten Cher har varit starkt engagerad i Kavaans sak, och grupper på Facebook har bildats.

År 2012 inträffade något som fick protesterna att ta ytterligare fart. Sedan dess har Kavaan nämligen varit isolerad i sin ensamhet. Innan dess hade han sällskap av sin elefantpartner, som dog 2012.

– Han har gått runt och skakat huvudet, ett tydligt tecken på ensamhet, säger Martin Bauer, talesperson för djurorganisationen Four Paws, till AP.

Nu – flera år senare – har det äntligen beslutats att elefanten ska få komma till ett djurhem!

21 maj i år beslutade Islamabads högsta domstol att ”världens ensammaste elefant” ska få lämna djurparken, och få komma till ett djurhem där han kan få ett bättre liv.

När beslutet fattats av domstolen skrev Cher på sina sociala medier att hon grät av lycka.

Kavaan har inte umgåtts med andra elefanter sen 2012

Photo Courtesy: Friends of Islamabad Zoo

Posted by Free Kaavan the Elephant on Sunday, March 15, 2020

Där kommer han bland annat att få umgås med andra elefanter, med förhoppningen om att hans sociala liv ska bli bättre.

På djurparken har han haft en begränsad yta, vilket lett till att han inte kunnat röra sig på ett bra sätt. Det har i sin tur lett till övervikt hos den charmiga elefanten.

Men nu hoppas djurorganisationer att han ska få det bättre, när han fått tillstånd att resa ut från Pakistan.

Kaavan receiving his favorite treats post exam! According to locals, this is the most playful and affectionate he’s been in a long time!

Posted by Free Kaavan the Elephant on Friday, September 4, 2020

Enligt Bauer lär han hamna på ett djurhem i Kambodja, där han har vänner att umgås med. Djurvännerna hoppas att han då kan få ett bättre socialt liv – och framför allt ett mer värdigt liv.

BEST UPDATE SO FAR!AFTER THREE DECADES OF CHAINS AND NEGLECT THE STANDING SENATE CHAIRMAN HAS APPROVED OUR ELEPHANT…

Posted by Free Kaavan the Elephant on Monday, July 25, 2016

På Facebook-sidan för Kavaans sak kom det i förra veckan uppdateringar om hans situation. Då fick den ensamma elefanten bland annat genomgå veterinärundersökningar.

Älskar Frank Sinatra

Dr Frank and Dr Amir working as Kaavan’s primary vets during his physical exam, here they are pulling blood from Kaavan’s ear vein!

Posted by Free Kaavan the Elephant on Friday, September 4, 2020

Här nedan ser vi veterinärerna som undersökte Kavaan.

Kaavan’s vet team! Dr. Amir Khalil, Dr. Frank Göritz and Dr. Samar Khan, not pictured is Dr. Akhmal Rama who was out running Kaavan’s bloodwork in his lab!

Posted by Free Kaavan the Elephant on Friday, September 4, 2020

Elefanten har nu fått klartecken att lämna djurparken, men det är lite oklart när han kommer iväg. På söndagen skrev organisationen ”Free Kavaan the elephant”

”Som ett resultat av Kaavans historia om försummelse, vrider han frenetiskt huvudet från sida till sida på grund av ångest, detta är ett tecken på allvarlig psykisk skada hos elefanter. Men den här veckan märkte vi att bland få tillfällen som Kavaan inte svänger med huvudet är när Dr. Amir, hans omlokaliseringsläkare sjunger ”My Way” av Frank Sinatra till honom. Varje gång Kaavan verkar upprörd brister Dr. Amir i sång och Kaavan slappnar bara av och njuter”, skriver ”Free Kavaan” på Facebook där de också har lagt upp ett klipp där veterinären sjunger för att lugna den stora och trötta elefanten.

”Kaavan har blivit ett stort Sinatra-fan och har till och med tagit sig ut ur sitt skjul och väntat på Dr. Amir varje morgon. Detta är en elefant som tidigare har kastat hela stenblock på besökare. Lokalbefolkning som tidigare har besökt djurparken är ofta förvånad över förändringen de ser i Kaavan. Det visar bara att man kommer långt med lite kärlek”.

Nu siktar veterinären Amir och alla andra på att så snart det bara är möjligt ge Kavaan ett djurhem som är anpassat efter hans förutsättningar efter 35 år på djurparken. Ett liv fullt av vänner – och förhoppningsvis också lite toner av Frank Sinatra!

Vi håller alla tummar nu får att Kavaan får komma till ett bra djurhem som tar hand om honom efter sina förutsättningar, och att han får fina kompisar.

Dela gärna vidare det här inlägget om du tycker att alla djur förtjänar ett värdigt liv!

BEST UPDATE SO FAR!AFTER THREE DECADES OF CHAINS AND NEGLECT THE STANDING SENATE CHAIRMAN HAS APPROVED OUR ELEPHANT…

Posted by Free Kaavan the Elephant on Monday, July 25, 2016