Dramatiska filmen: Här räddar djurhjältarna livet på havsörnen – var spetsad på en tallgren

Dramatiska scener utspelade sig utanför Stockholm.

Stockholms Vildfågelrehab fick rycka ut för att hjälpa en havsörn som hade spetsat vingen i en hög tall i skogarna utanför huvudstaden.

Anledningen är troligen att den tappat omdömesförmågan på grund av blyförgiftning, rapporterar SVT.

Bildkälla: Facebook/Stockholms Vildfågel Rehab

Det var utanför Norrtälje norr om Stockholm som samtalet kom från.

Stockholms Vildfågelrehab, en idéel förening som verkar för att öka kunskapen inom viltreabilitering och höja statusen för vilda fåglar, ryckte ut efter att ha fått höra att en havsörn spetsat på en tallgren.

Räddade livet på havsörn

De fick experthjälp från en samarbetspartner och åkte till platsen för att rädda fågeln.

”Vi undersökte henne snabbt på plats och kunde konstatera att ingenting var brutet, grenen hade spetsat havsörnens vingkappa”, skriver föreningen på sin Facebook-sida tillsammans med en dramatisk film från räddningsaktionen.

Bildkälla: Facebook/Stockholms Vildfågel Rehab

Havsörnen transporterades efteråt till deras klinik där det togs blodprover. Analysen fastslog att den antagligen blivit blyförgiftad, någonting även SVT rapporterar om.

Misstänker blyförgiftning

”Bly påverkar främst örnarnas syn och även motoriska färdigheter. Olyckor inträffar ofta innan örnen avlidit av själva förgiftningen. Vingskadan har därmed skett som en direkt konsekvens av att örnen är blypåverkad”, skriver Stockholms Vildfågelrehab på Facebook.

Varje år drabbas många örnar i Sverige av blyförgiftning. Det sker efter att de ätit slaktrester, som jägare lämnat kvar i skogen, eller kött från djur som blivit skadskjutna med blyhagel och sedan avlidit.

Bildkälla: Facebook/Stockholms Vildfågel Rehab

Victor Persson på Stockholms vildfågelrehab säger att föreningen de senaste åren tagit emot över 40 förgiftade örnar.

– De kan till exempel ha spetsat sig själva på en gren eller ha suttit på en väg i rusningstrafik tills de har blivit påkörda, säger han till SVT.

Jägarförbundet vill se förbud

På jägarförbundet ser man problematiken med att använda bly och vad det gör för naturen. I framtiden hoppas man på ett förbud, men samtidigt vill man ha en mjuk övergång.

Skulle ett totalförbud mot blyammunition införas imorgon menar Daniel Ligné på jägarförbundet att det skulle innebära negativa konsekvenser.

– Vi skulle få ganska många missnöjda jägare som inte skulle kunna använda sina vapen och som inte kan jaga på de sätt de är vana vid om vi införde ett totalförbud. Vi skulle antagligen få en nedgång i avskjutning av många arter, säger han till SVT.

Bildkälla: Facebook/Stockholms Vildfågel Rehab

Stannar för rehabilitering

Den havsörn som räddades av Stockholms Vildfågelrehab är fortsatt kvar hos föreningen för att tillfriskna.

”Vi återkommer inom snar framtid med status om denna havsörn samt de övriga 2 örnar som också är intagna på rehabilitering hos oss”, skriver de på Facebook.

Nu hoppas vi dessa vackra djur slipper att bli förgiftade i framtiden och att man tar tag i den här frågan på allvar.

Dela gärna artikeln för att hylla hjältarna som räddar dessa fina djur och ägnar sin tid åt att hjälpa dem.