Djurvän hittar tre jättesmå rosa varelser – så här skulle de sen ha sett ut som fullvuxna skönheter

Det finns massor av intressanta djur och arter därute.
Det är också viktigt att vi visar dem respekt och tar hand om dem på rätt sätt.

Många har så klart full koll på de vanligaste husdjuren: hundar, katter, kaniner, hästar och olika typer av djur som hör hemma på bondgården.

Men i det här fallet ska vi titta närmare på ett djur som nog många inte har så bra koll på sedan tidigare.

Det är Instagram-användaren fuzzyfawnwildlife som vill uppmärksamma oss på vad man ska ta sig till om man hittar ett litet, föräldralöst djur ute i det fria. De arbetar främst med skadade eller föräldralösa rådjur som de räddar, ger vård och sedan släpper ut i det fria igen.

– Många gånger när folk ringer och ber om hjälp, beroende på vad de berättar för oss, förklarar vi att de ska lämna ungarna och ge deras mamma en chans att hämta dem, skriver de på Instagram.

Men i våras var de med om någonting mycket ovanligt.

– I det här fallet ringde ägaren efter att ha försökt ge mamman en chans men de hade varit 24 timmar utan sin mamma… Dessa tre är nyfödda flygekorrar. Vilda rosa saker som inte kan lämnas ensamma så länge. De är för små, ömtåliga, de torkar ut snabbt, deras kroppstemperatur sjunker. Flygekorrar är nattaktiva, och om mamman inte kom tillbaka under natten eller efter högst sex timmar behöver ungar som dessa hjälp omedelbart, skriver Fuzzy Fawn Wildlife.

Flygekorren finns i de södra och västra delarna av Finland, samt i Baltikum och i delar av Asien. I Nordamerika finns också en annan typ av variant.

– Försök inte mata dem. Håll dem så varma som möjligt utan att hantera dem tills du får hjälp. Tyvärr överlevde ingen av dessa tre, de var bara 3-4 gram.

Organisationen uppmanar nu folk som får syn på utsatta smådjur som dessa, att först och främst söka efter information om organisationer och -myndigheter som är specialiserade på vilda djur och som kan ta hand om dessa.

Hur ser då en vuxen flygekorre ut? Jo, de är silvergrå på ovansidan och nästan helt vit på undersidan. Mellan deras fram- och bakbenen, har den ett hudveck för att kunna glida fram i luften. Dess ögon är svarta och mycket stora. De blir ungefär 13,5-20,5 cm i kroppslängd, förutom svansen som är mellan 9–14 cm lång. De tros bli ungefär 95–170 gram tunga.

LÄS MER: Kvinna hittar rosa liten varelse ensam på marken – nu har djuret växt upp och är en fullvuxen skönhet

Foto: Shutterstock

Vi är så ledsna för att dessa tre små djurliv inte klarade sig. Samtidigt tycker vi det är viktigt att sprida kunskapen, och att man hör av sig till lokala myndigheter som är experter på detta. I Sverige kan man exempelvis höra av sig till Naturvårdsverket.