Därför ska du inte hänga ut talgbollar med nät i trädgården

Nu när snön kommer och det blir kallt i vårt land är det dags att hänga ut fågelmat i trädgården. För visst är det mysigt att titta ut genom fönstret och se talgoxar, blåmesar och domherrar som hälsar på och äter sig mätta?

Men när du väljer fågelmat finns det några saker att tänka på – i synnerhet om du har hund hemma.

Den populära talgbollen kan nämligen bli farlig för både fåglarna och andra djur.

Annons: Vill du mata fåglarna i vinter? Här hittar du Leo & Wolfs nätfria och energirika talgfröstänger med jordnötter.

Det är inte talgbollen i sig som kan vara farlig, utan nätet som sitter runt den. En av dem som känner till detta väl är hundägaren Karin Svennerstedt.

– Näten runt talgbollarna är ett fördärv för både fåglar, hundar och vilda djur, så ta bort dem och sätt bollarna i hållare istället, tipsade hon i en intervju med dt.se.

Anledningen till att hon ville lyfta problemet var att en av hennes hundar tuggade i sig ett nät från en talgboll, vilket resulterade i ett akut veterinärbesök.

Shutterstock

Som tur var lyckades veterinären framkalla en kräkning hos hunden och nätet kom upp.

Annons: Här hittar du Leo & Wolfs nätfria och energirika talgfröstänger – framtagna med fåglarnas bästa i fokus.

Vanligt att hundar äter talgbollar

Karin är inte ensam om att ha varit med om detta. Talgbollen luktar gott och både hundar och andra djur vill gärna tugga i sig den. Men nätet riskerar att bli som fiskelinor i tarmarna på djuren.

Åsa Juberget-Magnusson är veterinär på Nordvärmlands smådjurspraktik i Torsby, och hon känner till det här problemet väl.

– Vi får in hundar som smällt i sig talgbollar med nät och näten stoppar upp tarmfunktionen, vilket orsakar svåra operationer, så snälla ta bort näten på talgbollarna, berättar hon för P4 Värmland.

Förutom att djur kan tugga i sig nätet finns det även en risk för fåglarna att fastna i det, speciellt när bollen börjar ta slut och de måste gripa tag i nätet för att hålla sig fast när de äter.

PxHere

Finns många sätt att undvika faran

Det finns flera typer av fågelmat som inte innehåller nät, och om man ändå vill använda talgbollar med nät är det viktigt att vara observant på när bollen börjar ta slut, och att man inte lämnar nätet i naturen.

Om du misstänker att din hund har ätit talgboll – kontakta veterinär!

Självklart ska vi fortsätta mata fåglarna under vintern, men gör det på ett säkert och bra sätt! Dela gärna denna information vidare till dina vänner!

Annons: Här hittar du Leo & Wolfs energirika talgfröstänger – förpackade utan nät så inte fåglarna fastnar.