Cirkuselefanterna ”underhöll” människor i åratal – nu har de äntligen släppts fria i naturreservat

Elefanterna levde i fångenskap och deltog i vad som kallats ”världens största skådespel”.

Nu har elefanterna Ringling Bros på Barnum & Bailey Circus i USA släppts i frihet – och bilderna träffar djurvänner rakt i hjärtat.

Vilda djur ska leva i det fria – det skriver nog de flesta under på.

Livsvillkoren för djur i fångenskap har i många år varit föremål för djurrättsorganisationer över hela världen.

Dessa kända elefanter skapade rubriker när de tidigare i maj i år fick komma till ett naturreservat. Tolv nya elefanter har nu fått lämna cirkusen bakom sig för att i stället leva i harmoni i reservatet. Efter ett helt liv på cirkus.

Ringling Bros. Asian elephants enjoy a Thanksgiving Brunch engineered by children from the Greater Tampa YMCA.

Posted by Ringling Bros. and Barnum & Bailey on Thursday, November 22, 2012

Skillnaden mot livet på cirkusen kunde nästan inte vara större. För nu ska elefanterna bo på White Oak Conservation Center i Florida.

”Vi är stolta över att ge dessa elefanter en plats att vandra och utforska. Vi arbetar för att skydda vilda djur i deras inhemska livsmiljöer. Men för dessa elefanter som inte kan släppas ut är vi glada att ge dem en plats där de kan leva bekvämt resten av livet”, säger naturreservatets grundare Mark och Kimbra Walter i ett gemensamt uttalande.

Nu slipper elefanterna att underhålla en publik – i stället får de fokusera på att leva bland grönska och vatten.

Området där elefanterna nu lever anses vara tillräckligt stort. ”De kan välja att stanna nära ladan och deras mänskliga vårdgivare, eller vandra i skogen, välta sig i leran och simma i dammen”, skriver naturreservatet i ett pressmeddelande.

I februari 2016 kunde Newsner och Djurens rätt lämna in 150 000 namnunderskrifter till den svenska regeringen – med syfte att stoppa vilda djur på cirkus. Sedan april 2019 gäller en ny modifierad djurskyddslag – som innebär att elefanter och sjölejon på cirkus inte längre är tillåtet i landet.

Nu hoppas vi att alla dessa elefanter får ett bättre liv på reservatet! Dela gärna inlägget om du håller med om att djur inte är underhållning.