Svensk djurpark dödar fullt friska lejon: ”Överskottsdjur”

Av 13 lejon som fötts på Borås djurpark sedan 2012 lever endast två. Resten har avlivats för att de är så kallade ”överskottsdjur”.

– Det går inte att säga generellt vad ett överskottsdjur är, men det är ett djur som av en eller annan anledning inte passar in i vår kollektion, säger Bo Kjellson, vd på Borås djurpark till SVT Nyheter.

Borås djurpark brukar förknippas med sina lejon.

Tre gånger de senaste sju åren har djurparken också fått kullar med lejonungar. Så fort ungar föds skickas bilder och pressmeddelanden ut för att locka besökare.

Men nu avslöjar SVT Nyheter att de flesta av de söta ungarna som fötts i parken fått ett tragiskt slut på livet. Parken avlivar nämligen de flesta av lejonen när de växer upp.

Bara två lever idag

Två av de 13 ungar som fötts har dött en naturlig död medan nio har blivit avlivade – trots att de varit friska. Bara två av lejonen som fötts i parken lever idag.

Enligt VD Bo Kjellson avlivas lejonen för att de är ”överskottsdjur”, alltså att de inte passar in i parken av olika skäl. Det kan till exempel handla om risker för inavel, att det finns aggressioner inom lejongruppen och att inga andra djurparker kan ta emot dem.

Bo Kjellson säger till Aftonbladet Morgon att avlivning alltid är den sista utvägen. Samtidigt finns det en poäng att låta lejonen föröka sig och få ungar.

– Vår policy är att djur ska få reproducera sig, det tror vi är det allra bästa. De andra alternativen är att man begränsar reproduktionen med preventivmedel, avgränsar mellan hona och hane, och så vidare, säger Bo Kjellson.

Vad tycker du om att Borås djurpark avlivar sina lejonungar när de växt upp? Dela den här artikeln med dina vänner och berätta vad du tycker!