Benskadad liten giraffkalv får ny chans i livet – efter djurhjältarnas fantastiska drag

Giraffer är det högsta landlevande djuret i världen, som står stadigt och stolt på sina majestätiska, långa ben. Men när en giraffkalv föddes med abnormiteter i benen, hotade det hennes liv och välbefinnande.

Men tack och lov fick hon hjälp av några snälla människor och kan nu ställa sig, stadigt och stolt, efter att ha fått specialiserade benhängslen.

Enligt ett pressmeddelande från San Diego Zoo Wildlife Alliance föddes den kvinnliga kalven, som heter Msituni, med en hyperextension av sina leder, vilket fick hennes framben att böja sig felaktigt och göra det svårt för henne att gå.

Foto: San Diego Zoo Safari Park

Om Msituni hade lämnats obehandlad skulle hon ha haft mycket smärta och förmodligen inte ha kunnat överleva. Men tack och lov samarbetade veterinärer vid San Diego Zoo Safari Park med ortotister från Hanger Clinic för att åtgärda problemet och ge denna kalv en chans.

Hanger Clinic är specialiserad på ortoser och proteser, men sysslar vanligtvis bara med patienter som är människor. Men de kunde hjälpa parken att skapa specialiserade benhängslen bara för Msituni, gjorda av specialgjuten kolgrafit.

Foto: San Diego Zoo Safari Park

Idén blev en succé och snart var Msituni på bättringsvägen tack vare sina nya vänner och speciella hängslen.

”Jag känner en enorm känsla av prestation”, säger Ara Mirzaian, certifierad ortotist vid Hanger Clinic, enligt pressmeddelandet.

”Jag har aldrig arbetat med vilda djur förut – det är en av de saker som man gör en gång i livet, och man måste bara njuta av ögonblicket.”

”Vi är så glada över att ha resurser och expertis att gå in och ge den här unga kalven möjligheten till ett fullt liv”, säger Matt Kinney, veterinär vid San Diego Zoo Safari Park.

”Utan dessa livräddande hängslen för att ge stöd skulle positionen av hennes ben blivit allt mer smärtsamma och utvecklats till en punkt som hon inte skulle ha kunnat övervinna.”

Foto: San Diego Zoo Safari Park

Med benstativen som gav henne avgörande stöd när hon växte, fick vaden en chans att utvecklas normalt. Och nu är hon precis som vilken giraff som helst.

Enligt pressmeddelandet tog Msituni så stora framsteg att benstöden nu har tagits bort, och hon behöver inte längre antibiotika.

Vad som är ännu bättre är att hon har återförenats med flocken i parkens giraffmiljö.

”Detta var ett viktigt steg i Msitunis naturliga utveckling”, förklarar Kristi Burtis, chef för vildvård vid San Diego Zoo Safari Park.

”När hennes band till flocken blir starkare kommer hon att kunna lära sig beteenden och färdigheter som är viktiga för utvecklingen hos en ung giraff.”

Foto: San Diego Zoo Safari Park

Msituni har kommit långt efter att ha fötts med livshotande avvikelser. Ingen var till en början säker på att hon skulle kunna överleva, och att se henne knyta an till sin flock, och stå stadigt på sina egna fötter, gjorde veterinärerna mycket stolta.

”Födelsen av varje djur är en omhuldad händelse, och Msitunis överlevnad i mötet med så mycket motgångar gör det desto mer anmärkningsvärt,” sa Matt Kinney.

Foto: San Diego Zoo Safari Park

Vilken fantastisk historia. Giraffer behöver starka ben för att överleva, och vi är så glada att dessa veterinärer och personalen i parken gjorde det lilla extra för att hitta en behandling för Msituni så att hon kunde trivas.

Dela denna inspirerande nyhet!