Barnet faller i djurparkens gorillagrop: Hanens reaktion får alla att frysa till is

Det händer att djur ger oss lektioner i hur man ska respektera andra levande varelser. De kan ge oss lärdomar om hur vi ska vara bra medmänniskor – och många gånger bör vi ta efter deras fantastiska exempel.

Vi låser in djur på zoo. Bara för att vi ska få se på dem för att vi tycker att det är kul. Det tycker jag är helt sjukt, egentligen.

Man kan då bara anta att dessa djur inte är speciellt vänliga mot människor – och därför antar vi ofta att en varg, en gorilla eller en björn skulle vara väldigt aggressiva mot oss om vi mötte dem. Vi har ju låst in dem.

 

Men är det verkligen sant?

Ett litet barn föll ned i ett inhägnat område med gorillor på ett zoo – och samtliga åskådare förväntade sig det värsta när en enorm gorilla närmade sig det lilla hjälplösa barnet.

Men gorillans reaktion var häpnadsväckande.

Det här hände på ett zoo i England. En 11-årig pojke besökte ett zoo tillsammans med sin familj när han plötsligt föll ned i gorillans grop – ett stup nedför en hög betongvägg.

Pojken var medvetslös. Han rörde sig inte. Han gav inga tecken på liv.

Medan hjälp var på väg såg en enorm gorilla pojken – och började gå mot honom. Folket som stod runt händelsen kunde inget annat än hjälplöst titta på.

Medan alla fruktade det värsta närmade sig gorillan och mot alla odds tittade han på pojken – och började stryka honom omsorgsfullt på ryggen.

Plötsligt återfick barnet medvetandet och började genast att grina. Gorillan hade då förflyttat sig några meter från barnet, men i samband med att pojken vaknade och var skräckslagen reagerade gorillan – med att gå därifrån.

Det var som att han förstod att barnet var rädd för honom, så han valde att lämna pojken i fred.

Det imponerande ögonblicket finns med i dokumentären The Urban Gorilla, en film som handlar om djur i fångenskap runt om i världen. De skildrar djurens tillstånd på zoo, bland annat.

Nedan kan du se klippet från händelsen:

Denna gorilla gav oss verkligen en stor lektion i hur man respekterar andra levande varelser, medan vi begränsar vår inlåsning av dem för nöjet. Det ger oss verkligen en tankeställare. Dela gärna.