Alla tror räv på gatan är död – tills han slår upp ögonen och överraskar veterinären

Det är alltid upprörande när djur far illa. Oavsett var i världen det inträffar är det hjärtskärande att se när djur inte får leva i fred.

I det här fallet har en kvinna vid namn Andrea hamnat i centrum. Hon är nämligen en riktig djurhjälte som bor i Kanada.

I över tio års tid har hon arbetat med att rädda vilddjur på Toronto Wildlife Centre. Men någonting liknande som hon var med om den här dagen kan hon inte påminna sig om att hon varit med om tidigare. Det var någonting väldigt speciellt, då hon fick syn på räven.

Hon trodde nämligen först att den var död.

Men det visade sig att den inte var det.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Toronto wildlife centre/Press release

I stället verkade det som om den spelade död – ett mycket ovanligt drag från en räv enligt experten Andrea.

– Jag har räddat vilda djur i nästan 11 år. Jag har bara sett en räv spela död en gång tidigare, sade Andrea i ett pressmeddelande.

Räven togs till ett djursjukhus där veterinärer undersökte den. Till en början förbättrades rävens tillstånd inte.

– En kort undersökning, ultraljud och blodprov visade resultat som inte överensstämde med ett djur som blivit påkört av en bil, trots att räven var blek och blödde från mindre sår. Dr. Cameron Berg påbörjade omedelbar behandling för att lindra patientens symtom och göra honom mer bekväm, skriver Toronto Wildlife Centre i ett pressmeddelande.

Efter att ha gjort kontroller misstänkte veterinärerna att räven behövde blodtransfusion eftersom den led av blodbrist.

– Det fanns dock fortfarande viss mild blödning från rävens mun samt ett litet sår – tecken på att räven led av rodenticidförgiftning (råttgift, reds anm.). Det är mycket svårt att testa för rodenticidförgiftning, särskilt utan att veta vilken specifik kemikalie som intagits. Trots detta fortsatte den erfarna veterinären med behandlingen baserad på denna diagnos, skriver Toronto Wildlife Centre.

Men de hade inget rävblod inne för stunden – varför de i stället fick ge räven blod från en hund. Veterinären hade läst en studie om en annan räv som fick hundblod och där allt gick väl.

Det föll väl ut även den här gången.

Räven räddades – tack vare en hund!

Och så klart veterinärerna som fattade beslutet.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Toronto wildlife centre/Press release

Efteråt mådde den mycket bättre snabbt. Den fick tillbaka aptiten och efter att ha varit på observation i en månad på djursjukhuset fick den återgå till naturen.

Vi tackar djurhjältarna som räddade denna räv! Ni är hjältar!