Foto: Shutterstock

Akuta larmet: Australien har förlorat 30 procent av sina koalor – på bara tre år

Nästan en av tre koalor har försvunnit – på bara tre år.
Alarmerande rapporter kommer nu från Australien.

Det är The Australian Koala Foundation som slår fast att landets population av koalor minskat med 30 procent – bara sedan år 2018. I dag finns det omkring 58 000 koalor i landet, att jämföra med 80 000 år 2018.

Vad som ligger bakom de dystra siffrorna tros vara torka, de många uppmärksammade skogsbränderna och olika trädfällningar som lett till avskogning.

– Det är rätt så alarmerande, säger Deborah Tabart, ordförande för organisationen The Australian Koala Foundation, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Foto: Shutterstock

Hon menar att detta nu måste tas på allvar – och kräver att myndigheterna agerar för att skydda koalorna via lagstiftning.

– Jag tycker bara att handling är nödvändigt nu. Jag vet att det bara kan låta som den här oändliga historien om brist och förstörelse, men dessa siffror har rätt. Det är förmodligen värre, säger Tabart till Reuters.

Vissa platser i landet är mer utsatta än andra, uppger Tabart.

– Vi är oroliga för platser som västra New South Wales, där torka har haft en kumulativ effekt under de senaste tio åren. Flodsystem har varit torra i åratal, och röda eukalyptusträd som koalorna lever på är döda.

Foto: Shutterstock

Dela gärna vidare inlägget så att fler får upp ögonen för detta!