Zoo-personal vägrar rädda schimpans från att drunkna – då gör lastbilschauffören det ingen annan vågar

Det första jag vill säga innan vi tar oss igenom hela den här historien är att jag tycker det är fel att djur stängs in på djurparker – för oss människors och vårt nöjes skull.

Schimpanser ska idealiskt leva ett liv i frihet. Där har de det alltid som bäst, jämfört med på ett zoo där de kanske får röra sig på liten yta. Men visst gör djurparker mycket bra också, som att bevara utrotningshotade arter, ger dem ett drägligt liv och säkerställer att arten kan leva vidare på jorden.

Men som sagt schimpanser just har det bäst i det fria, och med det sagt vill jag nu dela denna historia och räddningsfilm med er. En sann djurhjälte struntar fullständigt i varningsskyltar och kastar sig i vattnet för att rädda en stackars schimpans.

Sedan bilderna spelades in för flera år sedan har videoklippet visats miljontals gånger över hela världen och det är inte svårt att förstå varför.

År 1990 råkade schimpansen Jo-Jo ramla rakt ner i en anlagd sjö på Detroit Zoo. Sjön låg precis intill schimpanshägnet där han bodde. Han hamnade till slut i vattnet efter att en arg schimpans jagat honom.

Jo-Jo blev panikslagen – och på de otäcka bilderna kan man se hur han kämpar för att hålla huvudet ovanför vattenytan.

Samtidigt var ett tiotal chockade zoo-besökare ovanför vattnet och såg på hur han höll på att drunkna.

En av dessa – Rick Swope, då 33 år, bestämde sig genast för att agera. Lastbilschauffören var där med sina tre barn och sin fru, och när han såg Jo-Jos panik visste han att han var tvungen att hjälpa till.

Han kastade sig i vattnet och chansade. Han var tvungen att rädda den stackars schimpansen.

Nu ska man ha i minnet att schimpanser har många gånger mer styrka än vi människor och att inhägnet var strängt förbjudet område för människor att beträda. Det fanns andra, aggressiva apor där inne. Men Rick tvekade ändå inte.

Hans familj var oerhört nervösa när han tillslut lyckades dra upp Jo-Jo.

Schimpansen, som vid tillfället vägde runt 60 kilo, försvann ner under ytan. Rick tvekade inte – utan försvann efter.

Till slut kom de båda upp – Jo-Jo var i dåligt skick. Men tack vare Rick levde han.

”Han tittade på mig. Jag tror att han visste vad som hände” berättade Rick efteråt för tidningen Chicago Tribune.

Här kan men se hela räddningen på film:

Dela gärna denna video vidare för att hylla Ricks stora hjältemod!