Papegojan Blondies familj förstod inte varför han tappade alla fjädrar – sanningen chockar alla

När fågeln Blondie flyttade in hos familjen Escobar hade han gula färgstarka fjädrar och det lyste verkligen om honom.
Men sedan började han att tappa sina fjädrar, en efter en, och blev alldeles naken.
Familjen kunde inte förstå vad som hände och Blondie blev allt svagare.
– Han flög inte som han skulle, säger Isabella Escobar till The Dodo.

Dvärgpapegojan Blondie var, som alla andra fåglar, naken som nyfödd. När han flyttade till familjen Escobar i Venezuela och började växa blev han en ståtlig figur med väldigt färgstarka fjädrar.

Blondie började bli skallig

Men ju äldre Blondie blev började det vända åt andra hållet igen – han började tappa fjädrar och blev naken igen. Hans familj kunde inte lista ut varför.

”Han flög inte som han skulle, vilket gjorde att han föll hela tiden”, säger Isabella Escobar, Blondies syster till The Dodo.

”Jag tyckte att det var konstigt, men mina föräldrar sa att han bara hade en sådan period”.

Visste inget om sjukdomen

Familjen sökte och sökte efter svar om den här ovanliga sjukdomen, men utan framgång.

”Vi läste varenda artikel som vi kunde hitta om sjukdomen på internet eftersom ingen av veterinärerna kände till den här sjukdomen och vi visste inte hur vi skulle vårda Blondie”, säger Escobar till The Dodo.

Plötsligt hittade de fågeln Rhea

En dag satt familjen Escobar och scrollade på Instagram och hittade plötsligt en naken fågel, som såg precis ut som Blondie!

Det var fågeln Rhea som hade samma problem som Blondie.

Det visade sig att Rhea hade en ovanlig sjukdom som heter Pscittacene Beak and Feather Disaese (PBFD). Sjukdomen kan leda till permanent fjäderlossning, en överväxt näbb och dåligt immunförsvar. Det är precis vad Blondie har och är nu diagnosticerad för samma sak som Rhea.

Får vitaminer och smörjs med kokosolja

Tack vare informationen om honan Rhea var inte längre Blondie ensam om att ha den här sjukdomen och familjen Escobar kunde med hjälp av Rheas historia hitta sätt att ordna ett bekvämt och bra liv för Blondie då det inte finns något direkt botemedel för att få fjädrarna tillbaka.

”Tack vare Rhea har vi hittat ett sätt att ta hand om honom på riktigt. Eftersom hans hud är väldigt torr använder vi kokosolja eller vaselin för att återfukta och så ger vi honom en hel del vitaminer i hans mat”, säger Escobar till The Dodo.

Små delar av kroppen på Blondie har fått små fjädrar tillbaka. Om han kommer att få alla sina fjädrar tillbaka är oklart än så länge men trots sin nakenhet ser han väldigt glad ut och njuter av det bästa i livet!

Vilken tur att de fick reda på sjukdomen så att Blondie kan vårdas på rätt sätt. Sprid gärna detta vidare för att önska honom all lycka i framtiden!